(FOTO) Papa Franjo bračnim parovima iz Dubrovačke biskupije: Ohrabrujem vas da živite supružničku ljubav!

Oko 200 bračnih parova u pratnji dubrovačkih svećenika sudjeluje ovog tjedna na Biskupijskom hodočašću u Rim. Sudionici hodočašća sudjelovali su danas 5. prosinca na općoj audijenciji Svetog Oca pape Franje u Vatikanu. Na generalnoj audijenciji uz bračne parove i dubrovačke svećenike sudjelovao je također biskup dubrovački mons. Mate Uzinić. Audijencija je održana u dvorani pape Pavla VI. u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 400 dubrovačkih hodočasnika papa je pozdravio riječima: „Pozdravljam hrvatske hodočasnike a posebno bračne parove iz Dubrovačke biskupije zajedno s njihovim pastirom mons. Matom Uzinićem“. Obnovom bračnih obećanja supružnici priznaju da ih je Gospodin pratio u radosnim i žalosnim prilikama života, a papa im je poručio: „Ohrabrujem vas da živite supružničku ljubav, znak ljubavi između Krista i Crkve, rastući svakodnevno u uzajamnom sebedarju po malim gestama. U ovo vrijeme došašća neka vam Blažena Djevica Marija bude uzor kako primiti Gospodina i povjeriti se njemu. Hvaljen Isus i Marija!“

Oduševljenje susretom i riječima hodočasnici su iskazali kroz pjesmu te su papi zapjevali poznatu marijansku hrvatsku pjesmu „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata“.

Drugog dana boravka u Italiji 4. prosinca hodočasnici su pohodili baziliku sv. Petra u Vatikanu gdje su u kapelici sv. Josipa slavili misu. Misu je predvodio i na njoj propovijedao don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule. Pomolili su se i sv. Ivanu Pavlu II., počasnom građaninu Dubrovnika, čiji grob se nalazi u bazilici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnici su obišli baziliku, pohodili grobove drugih papa, a po izboru su se mogli popeti na veličanstvenu kupolu bazilike sv. Petra s koje se pruža prekrasan pogled na trg sv. Petra, vatikanske vrtove i cijeli Rim. Oni koji su željeli mogli su posjetiti i Vatikanske muzeje. O povijesti bazilike sv. Petra kao i Vatikana i Vatikanskog grada pripovijedali su im vodiči. Kupili su suvenire kao uspomenu na ovo hodočašće ali i za darivanje najbližih. Divili su se Berninijevim kolonadama i fotografirali se na trgu.

Bazilika sv. Petra u Vatikanu je mjesto hodočašćenja katolika iz cijelog svijeta. Izgrađena je u 16. stoljeću na mjestu ranije ranokršćanske bazilike koja je čuvala grob apostolskog prvaka.

Uz molitvene trenutke bračni parovi su mogli vidjeti brojna djela velikih majstora i umjetnika a među njima je svakako bila čuvena Michelangelova Pieta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je poveznica između Dubrovnika i Vatikana kroz povijest, a to je hodočasnicima bilo lakše uočiti upravo na hodočašću. Poznato je da je obnova i učvršćivanje prepoznatljive kupole bazilike sv. Petra bila povjerena Ruđeru Boškoviću. A da su pape imale povjerenja u dubrovačke liječnike svjedoči Giuro Baglivi koji je bio liječnik dvojice papa.

Kao duhovna pratnja s bračnim parovima na biskupijskom hodočašću sudjeluju: don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić, generalni vikar biskupije, don Ivica Pervan, kancelar biskupije i župnik župe Svetog Spasitelja iz Mokošice, don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule i don Ivo Zečević, župnik župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.