(FOTO) Predstavljena knjiga Mire Gavrana ‘Odabrane komedije’: Vrhunsko umijeće slaganja elemenata drame u jedinstvenu cjelinu

Foto: Fah

Knjiga najizvođenijega hrvatskog dramatičara Mire Gavrana “Odabrane komedije” predstavljena je u četvrtak navečer u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi su govorili predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, urednik knjige Luka Šeput, dramaturginja Sanja Nikčević i autor Miro Gavran.

Odabrane ulomke iz Gavranovih komedija izvodili su glumci Mladena Gavran, Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran.

U Gavranovu književnom opusu najčešće su teme manipulacija, umjetnost i ljubavni odnosno, istaknula je prof. Nikčević, naglasivši kako ih prelama u prošlosti i sadašnjosti, te u dramskom i komičkom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je da se sve Gavranove drame mogu definirati kao dobro skrojeni komadi, a to, u slučaju ovoga autora, znači vrhunsko umijeće slaganja elemenata drame u jedinstvenu cjelinu.

Podsjetila je kako se bez obzira na formu, broj glumaca ili broj priča, Gavranove komedije bave privatnim, najčešće ljubavnim i bračnim životom suvremenih likova. One se bave potrebom za bliskošću i rješavanjem problema vezanih za tu potrebu te razotkrivanjem mehanizama funkcioniranja društva, kazala je.

Poput Gavranovih dobro skrojenih drama i njegove komedije slijede prokušani recept, u njima su prepoznatljive značajke kao što su napeta radnja, likovi koje prepoznajemo, te tople emocije, pozitivna misao i humor, rekla je Nikčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gavranove komedije slijede pravilo svog žanra i afirmiraju osnovne vrijednosti ljudskoga društva, i one govore o ozbiljnim pa i teškim situacijama, dodala je.

Kada se u modernističkim dramama ukinuo Bog, svijet je izgubio smisao, naglasila je prof. Nikčavić, dodavši kako je komedija i tada ostala afirmativna, što je u temelju cijeloga Gavranova opusa.

Za prvo Matičino izdanje Gavranovih dramskih tekstova odabrano je petnaest komedija nastalih tijekom proteklih dvadesetak godina, istaknuo je Šeput.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komedije su popraćene pogovorom Sanje Nikčević, popisima autorovih premijera i objavljenih kazališnih tekstova te opsežnom biografijom.

U knjizi “Odabrane komedije” (695 str.) objavljene su dramski komadi “Lutka”, “Zabranjeno smijanje”, “Muž moje žene”, “Povratak muža moje žene”, “Vozači za sva vremena ili Hercegovci za volanom”, “Sladoled”, “Pivo”, “Veseli četverokut”, “Traži se novi suprug”, “Papučari”, “Sve o muškarcima”, “Kuća iz snova”, “Parovi”, “Hotel Babilon” i “Najluđa predstava na svijetu”.

Knjigu je u ediciji Posebna izdanja objavila Matica hrvatska.

Hrvatski suvremeni književnik, dramatičar i romanopisac, Miro Gavran rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi. Najizvođeniji je hrvatski književnik u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada i jedini živući dramski pisac s festivalom izvan domovine, posvećenim isključivo njegovu radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Gavran dobitnik je i prestižne međunarodne nagrade “Dr. Alois Mock Europapreis 2017.”, koja se već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju, promovirali europske vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.