(FOTO, VIDEO) Grob bl. Stepinca zaštićen daskama, pogledajte pripremu za skidanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale

Foto: Vjekoslav Jozinović, privatna zbirka projektanta, fotomontaža: narod.hr

Nastavljaju se radovi na zagrebačkoj katedrali oštećenoj u potresima 22. ožujka. Zbog opasnosti od urušavanja bit će potrebno skinuti i njezin sjeverni zvonik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završena je demontaža i deponiranje drvenih kipova proroka u apsidi katedrale, uklonjeni su svi liturgijski predmeti: svijećnjaci, raspela i ostali pokretni dijelovi s oltara.

Isprojektirana je skela unutar i izvan apside. Skele će omogućiti demontažu vrijednih vitraja i oštećenih kamenih elemenata rozeta bifora i trifora. Unutarnja skela će služiti ujedno i za podupiranje puknutih svodova te kasnije izvođenje radova na sanaciji. Vanjska skela će služiti i za radove na obnovi vanjskih dijelova pročelja apside.

U unutrašnjosti katedrale stolari su demontirali kompletne rezbarene klupe iz svetišta. Zaštićena su dva oltara neposredno uz sjeverni zvonik i sada se zaštićuje kamena propovjedaonica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravljene su rupe na bakrenom limu nastale od krhotina južnog tornja i postavljeno je preko 15 m3 zaštite uz dva krovna polja na jugu i sjeveru.

Na južnim kontraforima demontirani su kameni elementi baldahina. To je nešto što se može vidjeti neposredno uz Domitrovićevu kulu.

„Mala“ dizalica koja je bila montirana već prošli petak nije mogla biti u upotrebi zbog jakog sjeveroistočnog vjetra. U ponedjeljak 6. travnja se prvi puta u košari došlo do sjevernog tornja i temeljito su se pregledala nastala oštećenja. Alpinisti su se uspeli do 92 m sjevernog tornja s unutarnje strane i sad se vrši ubrzana postava hrastovih drvenih klada u samom centru zvonika koje će pomoći kod samog dizanja. Ostvarena je i suradnja s Rudarskim fakultetom gdje su se vršila pokusna miniranja, a jučer su se s pripadnicima HV u dvorištu katedrale vršila probna opaljenja – odvajanja metalnih trnova zalivenih olovom na starim kamenim elementima baldahina II galerije i presijecanje eksplozivom upletenog čeličnog užeta koji drži i spaja kameni vrh s protuutegom tj. olovnom kuglom od 4 t.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video: Josip Ninković

Napravljen je konačni kompletni plan svih aktivnosti za podizanje i spuštanje dijela sjevernog tornja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se čeka montaža „velike“ dizalice uklonit će se dijelovi s južnog tornja koji prijete urušavanju.

Na samoj katedrali snimaju se sva oštećenja, na objektu je bila stručna komisija Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba, koja je pregledala sva do sada uočena oštećenja i naložila je hitne mjere intervencije.

Iz Građevinskog fakulteta su također izašli na teren profesori koji su pregledali sva oštećenja – bili su na južnom tornju i u krovištu katedrale, napisali svoja opažanja i mišljenja te preporučili mjere vezane uz sprječavanje daljnjih oštećenja i sigurnost izvođenja radova prije obavljanja detaljnih pregleda i izrade projekta obnove i sanacije svih oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.