(FOTO, VIDEO) Otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre: ‘Kako ne pasti u zamku ‘tezora’ i živjeti prave vrijednosti’

Dubrovnik, 10.7.2019. - Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u srijedu naveèer sveèano su otvorene jubilarne, 70. Dubrovaèke ljetne igre, na kojima æe do 25. kolovoza u 47 dana na 20 ambijentalnih lokacija približno 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa. Na fotografiji Folklorni ansambl Linðo. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha u srijedu navečer svečano su otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će u 47 dana, do 25. kolovoza, na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnju ceremoniju režirali su, po vlastitom scenariju, intendantica festivala Dora Ruždjak Podolski i njen pomoćnik Saša Božić, a pod sintagmom Ive Vojnovića “Dubrovnik plovi”.

Glazbu su izveli Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Neizostavan dio otvaranja bio je i Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik prije sedam desetljeća dobio kulturnu manifestaciju koja ga je nakon stoljeća i pol vratila na svjetsku scenu. “Dosta se toga promijenilo otkad je nekolicina entuzijasta krenula u ovaj projekt. Hvala svima koji su sve te godine na bilo koji način sudjelovali u i oko Igara”, rekao je Franković.

Franković: Dok je bilo mjere bilo je i sklada i reda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas živimo u digitalnom dobu, u kojem dominiraju društvene mreže i jurnjava. A juri se samo za što više ‘tezora’, blaga, a to nije dobro. To ruši stari dubrovački model, a zapravo antički ideal života u skladu s mjerom”, istaknuo je Franković te dodao kako je ‘sklada i reda bilo dok je bilo mjere’.

“I Grad i svijet krenuli su u jurnjavu za ‘tezorom’ pa je na brzinu nestala mjera i svi smo zajedno rekli ‘dobro jutro’ kaosu. Tako je i kultura krenula u potragu za ‘tezorom’, instant slavom i isforsiranim provokacijama kao receptom uspjeha. Stoga i kultura mora razmisliti u trenutku u kojem se danas nalazi. Trenutak krize i otuđenja, a sve pospješeno ‘tezorom’“, ustvrdio je Franković.

Potrebno je, dodao je, da kultura koja je uvijek nalazila odgovore na brojne probleme, bude vodilja i svjetionik u tmini današnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozivam i sebe i vas da promislimo kako ne pasti u zamku ‘tezora’ i zadržati i živjeti prave vrijednosti, u umjetničkom stvaralaštvu i svakodnevnom životu. Time će nam dubrovački i hrvatski prozor u svijet ostati cjelovit uslijed svih ‘oluja od tezora’. Mi smo ti koji ćemo odlučiti hoćemo li zbog ‘tezora’ srušiti sve oko sebe, ili ćemo mjerom dokazati da smo baštinici naših starih. Onih koje su mjera i mudrost na ovoj hridi očuvali gotovo pet stoljeća. Nema izlika ni opravdanja, ni života na staroj slavi, na starim i nekad uspješnim, a danas prevladanim receptima”, zaključio je dubrovački gradonačelnik.

Na otvaranju 70. Dubrovačkih ljetnih igara bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanica premijera ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predstavnici diplomatskog zbora i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.