(FOTO) Virovitički festival radosne kulture – FRKA: Ovogodišnjim programom donio iznimne sadržaje

Festival radosne kulture, popularno nazvan FRKA u Virovitici u nedjelju 24. travnja 2016. došao je do kraja svojega drugog izdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virovitička udruga CCI Spajalica pokrenula ga je lani kao neovisni kulturni festival, od samog početka zamišljen kao ambiciozni kulturni projekt, čija je namjera bila javnosti dokazati postojanje jedne paralelne kulturne ponude vrhunske kvalitete, koja se vrlo teško probija u naše medije i kulturne institucije.

Kriterij za sudionike festivala od početka je bio prije svega izvrsnost i jedinstvenost u stručnome i umjetničkom pogledu, uz zalaganje za univerzalne pozitivne vrijednosti, ili kako to organizatori u svojem geslu formuliraju, „za novu kulturu radosti i nade“.

U svojemu ovogodišnjem programu, FRKA je donijela nekoliko doista iznimnih sadržaja: od izvanredno prihvaćene predstave „Sladoled“ u izvedbi „Gavran Teatra“ iz Zagreba, preko iznimno zanimljivoga i inovativnog predavanja britanskog povjesničara Robina Harrisa o Kardinalu Stepincu, predavanja Dr. Igora Kanižaja o novim medijima i obitelji, do lepršave i opuštene tribine o G. K. Chestertonu, koju je održao Ivo Džeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to su na festivalu prikazane i dvije vrlo moderne kazališne predstave s jasnim kršćanskim prizvukom, „Pekel na Zemli“ D. Peričića u izvedbi braće Eldan i i N. Pavlekovića, te „Prvi grijeh“ Antonije Šašo, koje jasno dokazuju da se festival ne ograničava samo na konvencionalne i tradicionalne umjetničke forme.

Posebna je priča bio izvanredno bogati glazbeni program, koji je uz originalnu multimedijsku radionicu o glazbi i duhovnosti Mr. Eve Kirchmayer Bilić ponudio i dva vrhunska koncerta klasične glazbe, najprije barokni „Glazbeni vatromet“ orguljašice Katarine Javora i trubača Vedrana Kocelja, da bi završio pravim glazbenim spektaklom, koncertom Oratorijskoga zbora „Cantores Sancti Marci“ iz Zagreba pod vodstvom Jurice petra Petrača, uz pratnju orguljaškoga virtuoza Pavla Mašića, na kojem je izvedena zahtjevna i rijetko izvođena „Messe Solennelle“ francuskoga skladatelja Jeana Langlaisa.

No sav taj bogati dvanaestodnevni program ne bi imao nikakvoga smisla bez prave publike. Organizatori su očevidno pogodili ukus virovitičke publike koja je iz večeri u večer ispunjavala javne gradske prostore, utažujući svoju žeđ za kvalitetnim sadržajima, ali i aktivno sudjelujući u često vrlo dugim i polemičnim raspravama nakon tribina i predavanja. Vidi se to i po činjenici da je većina gostiju i izvođača ovogodišnjega festivala zainteresirana ponovo doći u Viroviticu, što je veliki kompliment i publici i organizatorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je potaknuo i suradnju svih kulturnih institucija u gradu, počevši od Gradske knjižnice i čitaonice, Gradskoga muzeja, Kazališta Virovitica, Češke besede, kao i Franjevačkog samostana. Suradnja je pridonijela vrlo kvalitetnim tehničkim uvjetima, ali i stvaranju atmosfere zajedništva oko pozitivnih vrijednosti, čemu su svi podjednako pridonijeli.

Posebni je dobitak ovogodišnjega festivala i prepoznavanja orgulja u viropvitičkoj župnoj crkvi Sv. Roka kao iznimno kvalitetnoga i izazovnog koncertnog instrumenta.

Na kraju svega, spomenimo i odličnu pokrivenost FRKE u medijima, što svakako ide uz ambiciju organizatora od samoga početka, da festival postane kulturni događaj od važnosti za cijeli sjeverni dio Hrvatske, jer nema svojega pandana na cijelome tom području. Već je drugo izdanje festivala na svoj način probudilo širu kulturnu javnost, dozvavši i publiku iz okolnih županija, na što su organizatori osobito ponosni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je prepoznat i podržan od lokalne vlasti i od Ministarstva kulture, a svoju je javnu podršku FRKI dao i požeški biskup Dr. Antun Škvorčević.

Druga je FRKA postavila vrlo visoke kriterije za sljedeća izdanja i preostaje nam poželjeti organizatorima da festival i ubuduće zadrži dosadašnju razinu kvalitete i originalnosti, te da postane prepoznatljivi kulturni brand grada Virovitice.

Medijski je pokrovitelj festivala FRKA portal Narod.hr.

narod_hr_medijski_pokrovitelj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.