(FOTO) Zagreb: održana premijera filma Ovčara – neispričana priča

Foto: Oskar Šarunić

U prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 13. studenoga premijerno je prikazan dokumentarni film Ovčara – neispričana priča mladog vinkovačkog glumca i redatelja Vladimira Andrića koji je svoju premijeru doživio 17. studenoga 2015. godine u prepunom Hrvatskom domu u Vukovaru, a 7. studenoga 2016. godine prikazan u Županijskoj palači u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U filmu je detaljno i precizno navedeno ime svakog počinitelja koji nije progonjen, a svojim svjedočanstvima sudjeluju preživjeli svjedoci tog vremena Vilim Karlović, Hajdar Dodaj, Dragutin Berhofer i doktorica Mirjana Semernić Rutko.

Filmu su golem prinos dali glumci Goran Grgić, Anja Šovagović-Despot, Hrvoje Klobučar, Dražen Kühn i Perica Martinović koji su čitali tekstove i posudili svoje glasove licima u filmu.

Iako potresan, ovaj dokumentarac i njegovi autori objektivno su i detaljno ispričali tužnu priču o Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni film Ovčara – neispričana priča film je koji govori o pravoj istini, što se uistinu događalo 20. i 21. studenoga 1991. Na specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu sudi se 13 osoba, koji su bili pripadnici dobrovoljačkih postrojbi “Leva supoderica” i “Petrova. Ne sudi se niti jednog pripadniku JNA. Naš film u detalje dokazuje i prokazuje kako i na koji način su paravojne formacije i JNA izveli iz bolnice, krvnički mučili i ubili 276 hrvatskih branitelja, civila i ranjenika, kazao je Kajkić za HRT.

Cilj je filma isključivo promicanje istine. Istina koju je pisao specijalni sud za ratne zločine u Beogradu i njihovo tužiteljstvo ne može biti istina. Dokumentacija koja se prilaže ne može biti istina. Apsurd je da 13 četnika može u svega 7 sati ubiti 276 branitelja, ranjenika i civila. Kroz film smo pokušali dokazati da je istina sasvim drugačija, a to se u filmu može i pogledati. U petak smo DORH-u zajedno s Koordinacijom braniteljskih udruga podnijeli kaznenu prijavu protiv još 57 osoba. Neke žive na području Vukovara, neki u okolici, a neki u BiH i Srbiji. Za njih postoje dokaze da su učinili ovaj zločin, rekao je Kajkić.

Podsjećamo, na Ovčari je 20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati do 1 sat ujutro ubijeno više od 250 osoba. Ovoga tjedna prisjećamo se nekih od najtežih trenutaka Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte najavu filma:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.