(FOTO) Zbog interesa javnosti, produžena izložba Frano Kršinić iz fundusa Moderne galerije

Foto: STUDIO MODERNE GALERIJE "JOSIP RAČIĆ"

Zbog velikog interesa javnosti i želje da se građanima približi stvaralaštvo Frana Kršinića kroz umjetnikova rijetko izlagana djela iz fundusa MG, Moderna galerija odlučila je izložbu koju je u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ priredila u povodu 120. godišnjice rođenja i 35. godišnjice smrti ovoga značajnog modernog hrvatskog kipara, produljiti do 25. veljače 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“, Margaretska 3, od 19. prosinca 2017. do 25. veljače 2018., održava se studijska izložba Frano Kršinić iz fundusa Moderne galerije, u povodu 120. godišnjice rođenja i 35. godišnjice smrti ovoga značajnog modernog hrvatskog kipara.

Akademik i akademski kipar Frano Kršinić (Lumbarda na Korčuli, 24. srpnja 1897. – Zagreb, 1. siječnja 1982.), praški student, zagrebački profesor na Akademiji likovnih umjetnosti i rektor, svojom lirskom dušom uronjen u rodni kraj, a s umjetničkim i pedagoškim radom ostvarenim u Zagrebu, suptilnu je oblikovnu formu zapečatio umjetničkim djelovanjem više od pola stoljeća u hrvatskoj modernoj umjetnosti. Kršinić je na moderan način obnovio staru mediteransku tradiciju rada u kamenu, sjedinjujući visoku zanatsku kulturu oblikovanja s neposrednim shvaćanjem suštine stvari u kojemu dominira lirična osjetilnost, lakoća diskretnih pokreta i blagost opće atmosfere djela.

Kršinićev opus sadrži  reljefe, portrete i figuralne kompozicije izvedene u terakoti, bronci, kamenu i mramoru, a ženski aktovi klesani suptilno u mramoru najbolja su  djela te vrste u našoj umjetnosti po svojoj čistoj ljepoti oblika i površine. Kršinićeva skulptura je sanjarski zanesena, bezvremeno tiha i u sebe zatvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odajući zaslužnu počast kiparu koji je svoju osjećajnost suptilno, bezvremenski i trajno oblikovao, iz bogate riznice hrvatske moderne umjetnosti prezentiramo javnosti 17 od 26 kiparskih i 4 od 14 medaljerskih djela nastala od 1924. do 1970. godine, o kojima skrbi Moderna galerija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.