Fotografija godine: Snimljena tijekom nemira u Venezueli

Foto: fah

Nedavno smo objavili rezultate 61. godišnjeg natječaja za najbolju fotografiju te 8. godišnjeg natječaja za digitalno pripovijedanje na našoj svečanoj dodjeli nagrada u Amsterdamu, navodi worldpressphoto.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija, na čelu s Magdalenom Herrerom, dodijelila je nagradu za najbolju fotografiju godine fotografiji Ronalda Schemidta pod nazivom „Venezuelska kriza“, koja je osvojila prvu nagradu i u kategoriji za vijesti s terena.

Fotografija prikazuje čovjeka po imenu José Víctor Salazar Balza (28) u plamenu usred žestokih okršaja s interventnom policijom tijekom prosvjeda protiv predsjednika Nicolása Madura u Caracasu u Venezueli. Salazar se zapalio kada je eksplodirao spremnik za gorivo na jednom motociklu. Preživio je incident s opeklinama prvog i drugog stupnja. Schemidt (r. 1971.) fotograf je koji radi za agenciju France-Presse sa sjedištem u Meksiku.

Magdalena Herrera, direktorica fotografije za časopis GEO France te predsjednica komisije, izjavila je vezano uz izbor najbolje fotografije godine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najbolja fotografija godine mora govoriti o nekom događaju koji je vrlo važan, a osim toga mora postavljati pitanja… Mora nas zaokupiti i prikazivati jedan aspekt ovogodišnjih događaja u svijetu.“

Ona opisuje pobjedničku fotografiju:

„To je klasik ogromne neposredne energije i dinamike. Ima boje, ima snagu, pokret, odličnu kompoziciju. Odmah budi emocije…“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.