(FOTO,VIDEO) Tijelo sv. Leopolda stiglo u Zadar

Foto: www.zadarskanadbiskupija.hr/

Tijelo sv. Leopolda stiglo je u Zadar u crkvu Gospe od Zdravlja. Nakon uvodnog molitvenog obreda, građani od 14,30 do 17,30 sati mogu počastiti svetca pred njegovim tijelom, javlja zadarskilist.hr.

U 17,30 sati započinje molitva krunice koja će biti zaključena s litanijama u čast sv. Leopolda. U 18,30 sati počinje procesija od crkve Gospe od Zdravlja do katedrale sv. Stošije gdje će se prenijeti svečevo tijelo, a putem će se pjevati crkvene pjesme.

Ispred katedrale će se izmoliti uvodni obred i tijelo će opet biti izloženo čašćenju vjernika u katedrali. Koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u 20 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise, od 21 do 24 sata čašćenje je svečevog tijela za puk, u tišini. Cijelo vrijeme boravka svečevog tijela u katedrali vjernici imaju priliku za svetu ispovijed u katedrali. U ponoć se moli pobožnost križnog puta očeva i majki. Od 2 do 6 sati opet je mogućnost čašćenja svečevog tijela svih koji budu dolazili.

U 6 sati ujutro u zadarskoj katedrali je molitva Jutarnje i klanjanje pred presvetim oltarskim sakramentom. U 7 sati je odlazak tijela sv. Leopolda iz Zadra prema Herceg Novom. U događaju sudjeluje pedeset volontera.

Nagovor msgr. Josipa Lenkića u obredu dočeka tijela sv. Leopolda u Zadru

“Sveti Leopolde, dobro došao na našu obalu života. Podrži nas usprkos protivnim vjetrovima na uzburkanom moru hrvatskog tla u vjernosti Bogu i ljubavi prema bližnjima” poručio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije u nagovoru kojeg je u četvrtak 14. rujna održao za vrijeme liturgijskog obreda kojeg je predvodio pri dočeku tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića ispred crkve Gospe od Zdravlja, koja je ujedno i svetište Leopolda Bogdana Mandića za Zadarsku nadbiskupiju. „Danas s ponosom i radošću u srcu, na pragu ovog drevnog svetišta, dočekujemo sveca koji je njime upravljao, tri godine u njemu živio i svećeničku službu vršio. Ovo je milosni i radosni susret s velikim duhovnim sinom našeg hrvatskog naroda i našim zadarskim sugrađaninom. Sv. Leopold ponovno se vraća u svoj Zadar, u svoju crkvu, pred lik Gospe od Zdravlja. Neka po zagovoru svetog Leopolda, boravak njegovog svetog tijela bude milosno i blagoslovljeno vrijeme za grad Zadar i Zadarsku nadbiskupiju, osobito za naš duhovni rast i osobni susret s milosrdnim Ocem. Njegov dolazak i boravak neka drevnoj zadarskoj Crkvi u svemu bude milostan“ poručio je mons. Lenkić, istaknuvši da nas prisutnost Leopoldovog tijela potiče na snažnije življenje kršćanske vjere, na trajno obraćenje, prihvaćanje milosti svete ispovijedi i na ljubav prema bližnjima.

„Sveti Leopold je snagom otajstvene Božje prisutnosti ponovno među svojim narodom; ne da bismo mi gledali njega, nego da bismo po njemu vidjeli i susreli Boga. Kako je i sam rekao: ‘Zahvalimo Bogu i zamolimo Ga za oproštenje, jer se udostojao dozvoliti da naša ništatnost dođe u dodir s blagom Njegove milosti’. Na sve to poticala ga je velika ljubav koju je gajio prema Gospodinu i sveta euharistija iz koje je crpio najveće bogatstvo i snagu za svoje djelovanje. Kroz tako krhkog i siromašnog redovnika očitovala se Božja snaga. On je bio jasni svjedok ljubavi Očeve i darivatelj Božjeg milosrđa kroz sakrament pomirenja. Zaboravljao je na sebe, da bi čovjeku pokazivao Očevu milosrdnu ljubav i upućivao ga na nju“ rekao je msgr. Lenkić.

Istaknuo je da je sv. Leopold dio nepreglednog mnoštva svetaca koji su proslavili Boga živeći skromnim životom protkanim služenjem Bogu i bližnjemu. „Takvim životom živio je i svetac koji je ponos našeg naroda koji nas danas okuplja. Velik, u malom slabašnom i krhkom tijelu. Velik duhom i srcem, velik svetošću, a to je jedina prava veličina. Maleni, neznatni redovnik kojeg je Bog uzvisio i stavio ga kao uzor svetosti.

Svima nama srcu dragi kapucin: sv. Leopold Bogdan Mandić, apostol ispovijedaonice i kršćanskog jedinstva, duhovnik i tješitelj ljudskih srdaca. Mnogima je pokazao stazu života, puninu radosti lica Božjega. I sam sv. Leopold kaže: ‘Nijedan čovjek nije toliko od blata da u njemu nema zrnce zlata’. Tihi i povučeni franjevac kapucin, koji je sav svoj redovnički život proživio u tuđini, a srce mu je neprestano jecalo i čeznulo za domovinom“ rekao je predvoditelj obreda, podsjećajući na svečeve riječi: ‘Krv nije voda. Ne izdaje se vlastita krv’, ‘Moje je srce s druge strane mora’. “Zaista, njegovo srce kucalo je za rodnu grudu, za njegov hrvatski narod, za Crkvu, za drugu stranu Jadrana” rekao je don Josip.

Ispred Mariji posvećene crkve, don Josip je istaknuo riječi iz njenog hvalospjeva ‘Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne’, u kojem ona hvali Gospodina za sve što je učinio u njenom životu i što će učiniti u životima svih svetaca.

„Svetost nekog Božjeg ugodnika primjer je nama kako mi danas trebamo živjeti vjeru i protkati je u svoj svakodnevni život: osobni i obiteljski, profesionalni i narodni. Biti svet nije nešto nedohvatno, rezervirano samo za neke, nego poziv svakome.

Neka Gospodin po zagovoru svetog Leopolda blagoslovi sva naša dobra nastojanja i privede nas svetosti života. Sveti Leopolde, zagovaraj nas da vidimo Božje milosrđe, da mu pristupamo i da živimo u Njegovoj milosti. Sveti Leopolde, moli za nas, za naše obitelji, hrvatski narod i dragu nam domovinu Hrvatsku“ zaključio je mons. Lenkić u prigodnom nagovoru.

U zajedništvu s mons. Lenkićem bili su don Josip Radojica Pinčić, župnik katedrale sv. Stošije i upravitelj zadarskog svetišta sv. Leopolda, dekani dekanata Zadar Istok i Zadar Zapad don Igor Ikić i don Tomislav Sikirić, o. Jozo Milanović, OSB, don Roland Jelić, rektor i don Zvonimir Mikulić, prefekt Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić nije bio na dočeku svečevog tijela u Zadru jer je sudjelovao na Svečanoj akademiji i svečanom misnom slavlju u Mostaru, prigodom 25. obljetnice biskupskog ređenja mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića, navodi zadarskanadbiskupija.hr.

U Herceg Novom otkriveno spomen-obilježje sv. Leopoldu – uz maslinu, simbol mira

U Herceg Novom u četvrtak je otkriveno spomen-obilježje u parku koji od danas nosi službeno naziv Park Svetog Leopolda.

Svečanosti su nazočili predstavnici lokalne vlasti, Kotorske biskupije, župnog ureda i brojni građani, javlja radiohercegnovi.net.

“Konačno, od danas Herceg Novi ima obilježje da je u njemu rođen Sveti Leopold i to je ovaj divni park koji je Katolička crkva darovala našem gradu”, kazao je predsjednik hercegnovske Općine ističući da je nova lokalna uprava ponosna što je djelomično ispravila pogrješku svojih prethodnika i na dostojan način izrazila poštovanje svetcu, u susret dolasku relikvije u Herceg Novi.

Biskup kotorski msgr. Ilija Janjić izrazio je zahvalnost lokalnoj upravi na inicijativi imenovanja Parka Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Istaknuo je simboliku postavljanja obilježja pored masline u parku.

“Dostojno je da ova ploča bude pored masline, koja je simbol mira. Neka bude ova maslina zaista uz našega svetca, uz Svetoga Leopolda Bogdana, mir za sve nas pojedince, mir za naše obitelji, mir za čitav Herceg Novi, mir za sve ljude dobre volje. Maslina nosi taj simbol još i za potopa u Starome zavjetu, kada je golubica donijela grančicu kao znak da je potop završen, jer je maslina uvijek označavala mir”, poručio je msgr. Ilija Janjić.

Kako je rekao, svi zajedno ovih dana osjećajmo u sebi ponos, što nam nakon 75 godina u ovom obliku relikvije, neraspadnuto tijelo dolazi k nama.

“Tako poznatoga svetca, koji ima crkve u Južnoj Americi i u Africi, a pogotovo u Europi. Neka nam naš Sveti Leopold, svojim dolaskom, donese mir i jedinstvo, koje predstavlja našu snagu da ostanemo vjerni Bogu i obećanjima, koja trebamo dati u svojoj savjesti, onome koji nas je stvorio, onome koji nas je kupio i onome koji nas posvećuje”, zaključio je biskup Janjić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zadarskilist.hr