Glazbene večeri u sv. Donatu otvara Simfonijski orkestar HRT-a

Zadar, 05.07.2012 - Sveèano otvorenje jednog od najstarijih hrvatskih festivala, Meðunarodnog ljetnog glazbenog festivala u Zadru - 52. glazbene veèeri u Sv. Donatu. foto FaH/ tš

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a na Forumu u Zadru 9. srpnja bit će svečano otvorene 59. Glazbene večeri u sv. Donatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programom naslovljenim “Film, glazba i fantazija” ravnat će Veton Marevci, a izvodit će se djela G. Mahlera, R. Straussa, E. Morriconea, R. Wagnera, J. Williamsa, E. Griega.

“U prvom dijelu koncerta slušat ćemo klasičnu glazbu koja se koristila u filmovima, a u drugom dijelu glazbu koja je pisana isključivo za film, poput tema iz filmova ‘Indiana Jones’, ‘Ratovi zvijezda’, ‘Pirati s Kariba’ i ‘Harry Potter'”, najavio je u četvrtak u Zadru umjetnički ravnatelj Glazbenih večeri Jurica Šoša te istaknuo kako najdugovječnije i najvažnije glazbeno događanje grada Zadra donose 13 vrhunskih glazbenih doživljaja.

“Među njima su svakako Zagrebački solisti, koji jako dugo nisu bili na našem festivalu. Dolaze sa sjajnim saksofonistom Lovrom Merčepom koji će izvesti Koncert za saksofon i orkestar našeg Zadranina Pavla Dešpalja. Središnja događanja bit će koncerti Zadarskog komornog orkestra i zadarskih umjetnika s programima nazvanim Zadarska priča 1, 2 i 3”, rekao je Šoša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 8. kolovoza 59. Glazbene večeri u sv. Donatu publici će ponuditi 13 iznimnih glazbenih doživljaja, među kojima su nastupi mezzosopranistice Renate Pokupić, hrvatskoga trubača Vedrana Kocelja i njegova slovenskog kolege Franca Kosema, u Zadar će prvi put doći legendarni trubač Reinhold Friedrich koji svoje znanje i vještine prenosi studentima londonske Royal Academy of Music, violinist Roman Simović, ansambl Synergia 4 – klarinetist Milan Milošević, fagotist Žarko Perišić, lutnjist i gitarist Edin Karamazov i pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko.

Za ovogodišnje Glazbene večeri najveću novčanu potporu dao je Grad Zadar.

“Ukupni proračun je 894 tisuće kuna, Grad Zadar festivalu, kao svom strateškom projektu, dodjeljuje 650 tisuća kuna, Ministarstvo kulture 100 tisuća kuna, a ove godine sudjeluje i Zadarska županija, povećana su i davanja TZG Zadra na 20 tisuća kuna. Javili smo se i na natječaj TZ-a Zadarske županije”, istaknula je Dina Bušić, predsjednica vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u znamenitoj Rotondi, koncerti će se održati na Forumu, u Crkvi sv. Nikole te Katedrali sv. Stošije, a Glazbene večeri gostovat će i u D-Marini u Sukošanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.