Gospa od brze pomoći – Znate li da potječe iz New Orleansa?

pomoći
Foto: glas-koncila.hr

Blagdan Gospe od brze pomoći i običaje vezane uz njega donijele su u Hrvatsku sestre uršulinke iz New Orleansa u Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došavši 1957. godine u taj grad sestre uršulinke donijele su posebnu marijansku pobožnost prema Gospi od brze pomoći. One su je širile u Božjemu puku, a blagdan se slavi 8. siječnja. Danas se sve svečanije slavi uz veliku prisutnost Marijinih štovatelja.

Korijeni iz New Orleansa 

U američkoj državi Louisiani, na pustom području rijeke Mississippija, položeni su 1718. temelji novoga lučkog grada New Orleansa. Tadašnji upravitelj želio je djeci iz novog naselja osigurati kršćanski odgoj pa je zamolio isusovca o. de Beauboisa da im iz Francuske dovede redovnice odgojiteljice. Otac se obratio uršulinkama koje su prihvatile poziv i došle u Ameriku 1727. Kad je 1763. Louisianom zavlada Španjolska, francuskim su uršulinkama došle španjolske u pomoć. Međutim, vlada se opet promijenila i početkom 19. st. opet su zavladali Francuzi, a u uršulinskom samostanu ostalo je samo sedam redovnica.

S. Mihaela dolazi pomoći posredstvom Gospe 

S. Andreja Nadier pismom je zatražila svoju sestričnu, također uršulinku, s. Mihaelu Censoul da dođe iz Francuske u New Orleans. Međutim, biskup se tu usprotivio i rekao da će popustiti samo ako sam papa Pio VII. dade dozvolu. Naime, s. Mihaela je bila izvrsna odgojiteljica i puno je značila za odgoj u toj biskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, s. Mihaela je imala snažnu nutarnju sigurnost u Božji poziv i zatražila ja papino posredovanje. Čekala je tri mjeseca, kad je u molitvi osjetila snažan poticaj da se uteče Majci Mariji. To je učinila riječima: „Presveta Djevice, ako mi isposluješ brz i povoljan odgovor na moje pismo papi, obećavam da ću u New Orleansu širiti tvoju čast pod nazivom: Gospa od Brze Pomoći.” Nebeska ju je majka uslišala! Odgovor je bio brz i povoljan! Biskup se jako iznenadio brzom odgovoru pape, popustio je i još se ponudio blagosloviti kip Gospe koji je s. Mihaela dala isklesati. Taj se kip vrlo brzo počeo častiti kao kip Gospe Brze Pomoći.

Značajno je i uslišanje za vrijeme požara 1812. kada je na zaziv Gospe vjetar promijenio smjer i tako poštedio samostan i okolicu od vatre koja je po svim pravilima trebala i njih zahvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.