HBK: Predstavljen tijek priprave 2. Nacionalnog susreta hrvatskih obitelji

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj priredilo je u četvrtak, 4. prosinca u sjedištu HBK u Zagrebu konferenciju za tisak u povodu priprava za 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, prenosi Ika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vijeća i predsjednik Organizacijskog odbora susreta krčki biskup Valter Župan podsjetio je kako će se susret održati 19. travnja 2015. godine na Trsatu, u svetištu Majke Božje Trsatske. U tom kontekstu je naglasio kako je prvi susret održan 2011. godine a na njemu je sudjelovao papa Benedikt XVI. U međuvremenu je HBK odredila da se događanja u vezi obitelji na nacionalnom planu odvijaju tako da jedne godine održi studijski susret, druge godine biskupijski, a treće godine nacionalni susret.

Drugi susret je s temom „Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”, najavio je biskup Župan, te podsjetio na pripremljene materijale i pozvao sve voditelje obiteljskih zajednica i naročito župnike i svećenike da se koriste tim materijalom.
Voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić predstavio je hodogram događanja susreta. U tom vidu je istaknuo blagdan Svete obitelji u nedjelju, 28. prosinca za što je osmišljen projekt „Nazaretska kućica”, potom Dan života u nedjelju, 1. veljače 2015. Uz što je vezan svečani prijenos zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji iz Marije Bistrice u riječku katedralu. Hodogram obuhvaća i bdijenje u subotu, 18. travnja u trsatskom svetištu, te sam susret 19. travnja.

Dr. Hodžić je istaknuo kako priprava za susret obuhvaća molitvenu sastavnicu za što je tiskana prigodna molitva. Riječ je o molitvi koju je papa Franjo izgovorio u povodu blagdan Svete obitelji prošle godine s nakanom za uspjeh biskupske sinode. Ta molitva je nadopunjena jednim retkom koji se odnosi na 2. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Također priprava obuhvaća i studijsko-katehetsku sastojnicu za što je tiskan priručnik koji sadrži glavne točke hoda prema susretu, molitvu, uvodnu riječ domaćina riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i krčkog biskupa Valtera Župana. Tu je i tekst o zavjetnoj spomen-svijeći hrvatskih katoličkih obitelji, potom pjesma „Kristu vjerni zauvijek”, obrazloženje logotipa susreta, studijski vodič za proučavanje enciklike Evanđelje života sv. Ivana Pavla II. čija će se 20 obljetnica objavljivanja obilježiti sljedeće godine. U dodatku su još dvije kateheze, dodatni prijedlozi i ideje za pripravu, te tekst o svetištu Majke Božje Trsatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodžić je istaknuo i projekt „Nazaretska kućica” koji će se odvijati od 10. Do 28. prosinca uz pomoć građe objavljene u MAK-u. Svi materijali dostupni su i u elektronskom obliku na mrežnoj stranici www.susretobitelji.hr. Samu mrežnu stranicu novinarima je predstavio voditelj Medijskoga odbora susreta prof. dr. Jerko Valković. Naglasio je, kako je cilj stranice da omogući unutarcrkvenu komunikaciju, ali isto tako komunikaciju s medijima i cjelokupnom javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.