Hrvati u Buenos Airesu prosvjedovali protiv potpredsjednice Hrvatskog sabora Vesne Pusić

Danas, 14. veljače 2016. pod vrućim ljetnim suncem, Hrvati u Buenos Airesu prosvjedovali su protiv potpredsjednice Hrvatskog Sabora i bivše ministrice vanjskih poslova RH, Vesne Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirko Hasenay, predsjednik Hrvatskog Domobrana, pročitao je odluku Upravnog odbora Medjudruštvenog Odbora u kojoj se proziva Vesnu Pusić persona non grata za Hrvate u Argentini, te mnoge pozdrave Hrvata iz Venezuele, Perua, Brazila, Njemačke, Australije, Hrvatske – posebno branitelja – i deklaraciju potpore Hrvatskog Svjetskog Kongresa i Hrvata iz Paragvaja.

Također je pozdravio goste, posebno gospodina Kazimira Kovačića – preživjelog svjedoka Križnog Puta, gospodina Juana Safarriana, predstavnik Armenske zajednice i predsjednik svih useljeničkih zajednica u Argentini i tajnicu iste, gospodju Mariju Agarie, predstavnicu Japanske zajednice.

Nakon ovoga uvoda, prof. Tomislav Frković, predsjednik Hrvatske Zadruge, pročitao je deklaraciju Međudruštvenog Odbora u kojoj se traži primjena Rezolucije 1481 Europskog Vijeća radi izjava potpredsjednice Hrvatskog Sabora, Vesne Pusić, a takodjer i zahtjev da se povuče njezina kandidatura za tajnicu UN-a. Kompletni tekst Proglasa u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbor Hrvatskih Katoličkih Studenata zapjevao je pjesmu “Bože čuvaj Hrvatsku” te su se onda svi prisutni uputili na ulicu, te u povorci prosvjedovali sa plakatima na hrvatskom i španjolskom jeziku.

Mnoštvo Hrvata i potomaka Hrvata u Argentini mirno su se razišli, te im je ostao osjećaj da su bar nešto učinili za dobro svog naroda s porukom da im nije svejedno tko i kako vlada Domovinom Hrvatskom.

PROGLAS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi argentinski Hrvati koji smo potomci bleiburške generacije proglašavamo potpredsjednicu Sabora Republike Hrvatske Vesnu Pusić “persona non grata” u našoj zajednici te predlažemo Saboru Republike Hrvatske da pokrene kazneni progon protiv nje zbog njezina opravdanja genocida počinjen protiv hrvatskog naroda u svibnju 1945. koji mi Hrvati zovemo Bleiburška tragedija i Križni put.

Gospođa Pusić je izjavila da na Bleiburgu „nisu svi nevine žrtve već nisu sudskim procesom proglašeni krivim“ i potvrdila još jednom da je predstavnica jugoslavenskog komunizma i velikosrpske ideologije i njihovih podržavatelja u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici, što je diskvalificira za obnašanje bilo koje dužnost u Republici Hrvatskoj.

Očekujemo da će državne institucije pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić ali i da će konačno istražiti ove zločine i obznaniti krivce za njih, da će se jasno očitovati o komunističkome režimu i zločinima koja je planirao i sustavno provodio te na temelju istine promicati one vrijednosti koje nisu sukladne s komunističkim krivotvorinama, i konačno da će poduzeti sve da se u Hrvatskoj provede rezolucija Vijeća Europe broj 1481, od 25. siječnja 2006., o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina treba izaći na vidjelo kako bi se uspješno suprotstavili povijesnim krivotvorinama koje pišu isti oni koji su krvlju nevinih žrtava prouzročili Bleiburšku tragediju i križni put, a danas nastavljaju pisati njihovi baštinici među kojima je i Vesna Pusić.

Valja podsjetit da je usred velikosrpske agresije Vesna Pusić bila među potpisnicima pisma kojim se tražila ostavka predsjednika Franje Tuđmana; da je pokušala pretvoriti velikosrpsku agresiju protiv Hrvatske u građanski rat, da je tvrdila kako je Oluja bila udruženi zločinački pothvat, da je tvrdila kako je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini, da se zalagala da srpski sudovi mogu suditi hrvatskim braniteljima, itd. U svakoj uređenoj državi Vesna Pusić bi bila optužena i osuđena za veleizdaju.

Vjerujemo da i u Hrvatskoj dolazi vrijeme kada će institucije ispuniti svoje ustavne i zakonske obveze i pokrenuti kazneni progon protiv Vesne Pusić, a za to već imaju više nego dovoljno dokaza.

Također očekujemo od nove Vlade i od Predsjednice da uskrate podršku kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi argentinski Hrvati ćemo sa svoje strane argumentirano upozoriti relevantne međunarodne institucije i države članice Ujedinjenih naroda na neke detalje o životu i djelovanju Vesne Pusić kako bi onemogućili njezinu kandidaturu koja bi bila štetna kako za Hrvatsku tako i za Ujedinjene narode. U tome očekujemo da će nam se pridružiti Hrvati u Domovini i širom svijeta.

Vjera Bulat Petrošić                       Dubravka Frković Jurun
Predsjednica                  Tajnica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.