15. veljače1989. Afganistan – kraj rata u ‘ruskom Vijetnamu’

58833 01.10.1989 Ïîñëåäíÿÿ êîëîííà ñîâåòñêèõ âîéñê èç Àôãàíèñòàíà ïåðåñåêàåò ãðàíèöó ÑÑÑÐ. À. Ñîëîìîíîâ/ÐÈÀ Íîâîñòè

Na današnji dan 1989. sovjetski general Boris Gromov simbolično je posljednji prešao preko mosta na kojem je bila granica između Afganistana i SSSR-a. Bio je to posljednji sovjetski (ruski) vojnik koji je napustio Afganistan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sovjetske (ruske) trupe počinile su brojne zločine u Afganistanu nad zarobljenim vojnicima i civilima.

Dana 15. veljače 1989. službeno je dovršen proces povlačenja ruskih vojnih snaga iz Afganistana. Rusi su Afganistan držali još od 1979. kada su krajem te godine izvršili su invaziju na Afganistan te kod Kabula ubili afganistanskog predsjednika i zauzeli predsjedničku palaču. Na čelu te države došao je komunistički kolaboracionist i marksist Nadžibulah, koji je zapravo bio pijun u rukama Moskve.

Tijekom razdoblja sovjetske okupacije Afganistana ondje je poginulo preko 14.400 pripadnika ruskih snaga, a više od 53.000 je ranjeno. Na drugoj strani broj žrtava je teško utvrditi, ali stručnjaci govore o više od 700.000 ubijenih Afganistanaca što je dijelom bilo posljedica ruskih masovnih bombardiranja Kandahara i drugih gradova Afganistana, kao i zločina Nadžibulahove vojske nad sunarodnjacima. Brutalnost Rusa je bila velika što je izazvalo masovan otpor civilnog stanovništva u Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistanska tajna policija, uz podršku Rusa, ubila je najmanje 27.000 političkih protivnika režima u ozloglašenom centru.
Također, pobunjeničke afganistanske snage su izvršile brojne zločine i masakre nad ruskim zarobljenim vojnicima.

58833 01.10.1989 Ïîñëåäíÿÿ êîëîííà ñîâåòñêèõ âîéñê èç Àôãàíèñòàíà ïåðåñåêàåò ãðàíèöó ÑÑÑÐ. À. Ñîëîìîíîâ/ÐÈÀ Íîâîñòè

Afganistanski rat se u svijetu još zbog sličnosti naziva i „ruskim Vijetnamom“, posebno u segmentima gerilskog ratovanja i civilnih žrtava, kao i napuštanja okupiranog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistan ima u povijesti izuzetnu stratešku vrijednost pa je zato i danas značajan čimbenik oko borbe za utjecaj u toj regiji. Strateška pozicija Afganistana još je u 19. stoljeću bila mjesto sukoba britanskih i ruskih interesa u želji Rusije da se proširi prema toplom Indijskom oceanu koji je bio pod kontrolom Britanaca (Pakistan je tada bio dio Indije).

To razdoblje pozanto je kao Velika igra („Great game“). Moderna sredstva transporta i moderne vojne taktike učinile su da položaj Afganistana donekle padne, ali je još uvijek ključan zbog utjecaja okolnih i bliskih zemalja koje dominiraju Azijom: Indije, Pakistana, Kine, Irana i Rusije.

Osim toga, naslanja se na zemlje izuzetno bogate naftom i plinom (Iran i Turkmenistan imaju najveće zalihe plina iza Rusije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.