Hrvatska katolička mladež u ‘Gradu nade’ – Vukovaru

Foto: snimka zaslona

Vukovar će u subotu 29. i nedjelju 30. travnja 2017. preplaviti 29 tisuća mladih iz cijele Hrvatske. Na Susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koja se već tradicionalno diljem Hrvatske obilježava svake dvije godine u drugom gradu, ovogodišnje geslo je „Krist, nada naša“ (usp. 1 Tim 1, 1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Vukovarani žele ovim susretom pokazati da nakon dvadesetak godina ružnih i teških ratnih zbivanja u tom gradu postoji nada za lijepim životom. Iva Škarica, jedna od mladih Vukovaraca rekla je da je život mladih u Vukovaru dobar, puno bolji nego to drugi misle.

Ovaj deseti po redu SHKM osmišljen je tako da se u subotu održava u svim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije koje će primiti i ugostiti mlade i gdje će imati priliku sudjelovati u prigodnom programu. U nedjelju će svi sudionici biti u gradu Vukovaru koji će biti središte brojnih dvodnevnih programa Susreta.

Sve tri vukovarske župne zajednice: Župa sv. Filipa i Jakova, Župa sv. Josipa radnika, i najmlađa, Župa BDM Kraljice Mučenika, te sva tri vukovarska župnika – fra Ivica Jagodić, fra Vjenceslav Janjić i vlč. Dejan Čaplar su jednoglasni – Vukovar je spreman za SHKM, piše sib.rtl.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana istaknuo je kako se ova župa i grad za Susret pripremaju od objave u Dubrovniku da je Vukovar sljedeći domaćin SHKM-a. Dio priprave ili „generalna proba“, kako je to rekao fra Ivica, bio je i nadbiskupijski križni put mladih početkom travnja. „Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru veliki je znak jer su Vukovar i ulice kojima će mladi hodati natopljeni patnjom, a opet i ljubavlju za svoje obitelj, svoj grad i svoju Domovinu. Sve ovo može biti svojevrsni veliki uzor našim mladima – da idu do kraja, da se do kraja predaju jer sve ima smisla. Povratak u Vukovar i život u Vukovaru znak je uskrsnuća, znak novoga života. Mladima koji dolaze u Vukovar poručujem – dođite u Vukovar i osjetite ljepotu novoga života“, rekao je fra Ivica.

> Borovo proizvodi nove tenisice za Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Kako su započeli Susreti hrvatske katoličke mladeži

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnjem susretu u Vukovaru prethodili su Susreti hrvatske katoličke mladeži u Splitu (1996.), Rijeci (2000.), Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.), Zadru (2010.), Sisku (2012.) i Dubrovniku (2014.). Na Splitskom Poljudu 1996. održan je prvi susret mladih, njih 50 000 iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod geslom “S Kristom u treće tisućljeće”.

Nakon toga, tijekom 1999. godine održano je više tribina pod naslovom Mladi i kultura mira. Od tada, službeno započinju Susreti hrvatske katoličke mladeži.

Najveći broj mladih katolika je službeno zabilježen na susretu u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014., kada se okupilo oko 34.000 mladih iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Austrije. Tadašnji susret održao se pod geslom “Na slobodu pozvani”. Nakon euharistijskog slavlja u Dubrovniku mladima je obznanjeno da će sljedeći susret 2017. godine biti u Vukovaru. Dugotrajni pljesak mladih katolika, nakon što se na videozidu pojavio natpis Vukovar 2017., pokazao je svu silinu emocija, koje su na poseban način dodirnule dva simbola Domovinskoga rata. Simboličnom gestom predaje križa SHKM-a mladima iz Đakovačko-osječke nadbiskupije označen je početak priprema novoga susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO) Na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Vukovaru 29.000 mladih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.