HVIDR-a poziva na bojkot pjevača koji su podržali velikosrpsku agresiju: ‘Kada su nam pokušali pomaknuti granice, dali smo svoju mladost, zdravlje i živote’

Zagreb, 14.03.2018 - Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi organizirao je konferenciju za medije sa temom: Potpisivanje Istanbulske konvencije, Zaključak Vijeća za suočavanje s prošlošću i Osvrt na preporuku Europske komisije u svezi s braniteljskim mirovinama.Na fotografiji grb HVIDRA-e grada Zagreba. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Zajednica udruga i članova HVIDR-e grada Zagreba u srijedu je najoštrije osudila postupke organizatora ovogodišnjega Rujanfesta te je pozvala sve mjerodavne institucije da zabrane nastup pjevačima koji su tijekom velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Skandal na Rujanfestu: Nastupa Miroslav Ilić koji pjeva pjesme u čast četnicima i Draži Mihailoviću!

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Ovim putem najoštrije osuđujemo postupke organizatora ovogodišnjeg Rujanfesta i pridružujemo se reakcijama, s pravom zgroženih, sugrađana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u glavnom gradu Lijepe naše, za čiji smo se suverenitet borili, organizatori, nekoć kulturne glazbene manifestacije, odlučili su ugostiti srpske folk pjevače pod sloganom „Pomakni svoje granice zabave“.

Takva vrsta zabave, kada su nam isti susjedi pokušali pomaknuti granice, nije nam odgovarala ni 90-ih, pa smo dali svoju mladost, zdravlje i živote kako bismo sačuvali našu granicu. Danas, dva desetljeća kasnije, u našoj metropoli organizatori pravdavaju svoj gnjusan odabir izvođača pod istim sloganom, pokušavajući pritom pomaknuti naše kulturološke granice.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u bojkotu pjevača koji nisu s našeg podneblja, te takvim primjerom izraze svoje nezadovoljstvo, kako bi organizator ubuduće uzeo u obzir naše stavove te na našem Rujanfestu pozvao glazbenike u okviru naših kulturnih, teritorijalnih i ideoloških granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem pozivamo sve mjerodavne institucije da zabrane nastup pjevačima koji su za vrijeme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Podsjetimo, po programu Rujanfesta koji se održava na Bundeku od 13. do 22. rujna  nastupit će Seka Aleksić, Dejan Matić, Miroslav Ilić, Željko Joksimović, Bajaga i instruktori, Ministarke, Željko Samardžić…

Premda Rujanfest 2019., kojemu je i Grad Zagreb partner, najavljuju pod sloganom “Glazba nema granica”, navodeći kako će uz srpske i izvođače iz BiH, nastupati i “čak” i domaći (hrvatski izvođači) mnogim Zagrepčanima nisu nimalo dobro sjeli izvođači iz “regiona”. Zagrepčani smatraju da bi takav festival koji prerasta gradske okvire, trebao prije svega imati gradski i nacionalni predznak, uz izvođače koji ne preferiraju glazbeni šund poznat pod imenom cajke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od onih koji trebaju nastupati na Rujanfestu je kralj folka u Srbiji – Miroslav Ilić.

Dok po Hrvatskoj nastupa pjevač iz Srbije čije pjesme o četnicima šire nacionalnu mržnju, netoleranciju i sjećanja na genocid nad Hrvatima koji su počinili četnici u dva rata, hrvatski branitelj i daleko najpopularniji pjevač Hrvatskoj i šire, Marko Perković Thompson već više od 20 godina ne može dobiti dozvolu za nastup u nekim dijelovima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.