Papa Wojtila: mladi su na poseban način ušli u moj život

Sutra, na nedjelju Božanskog milosrđa, u Rimu se održava kanonizacije dvojice blaženih papa – Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. – velik događaj za Katoličku crkvu, ali sve druge kršćane i ljude dobre volje koji vole i cijene ova dva petrova nasljednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči kanonizacije pape Woytile, osim cijelog bogatstva njegove misaone i duhovne baštine, možda je najzanimljivije iznijeti na vidjelo njegove značajke kao čovjeka, sina poljske crkve i naroda, kako se on sam predstavlja u zapisima okupljenima pod naslovom Autobiografija, a koje je 2003. godine izdao Nakladni zavod Matice hrvatske, uoči njegovog trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Ova zbirka odabranih citata iz papinih govora, propovijedi i intervjua sva je protkana izrazima papine ljubavi prema domovini iz koje je potekao, ljubavi prema njenoj prirodi i ljudima.

„Turističko dušebrižništvo“

Karol Wojtyła je kao mladi svećenik (sa 29 godina) bio postavljen kao kapelan u župi sv. Florijana u Krakowu, gdje ga je župnik zadužio za pastoral studenata i ostale mladeži. Na taj način, kako se prisjeća papa, „mladež je sa svojim problemima ušla na poseban način u moj život, u moje poslanje i služenje“, a kako dodaje „ta naročita veza traje do danas“. Pastoralni rad s mladima za mladog svećenika temeljio se na katehizaciji i molitvenim okupljanjima. Tako je nastala jedna molitvena zajednica koja je nazvana „središte“, u kojoj su s vremenom iskristaliziralo jedno područje kao temeljno za mladenačko životno razdoblje, a to je pitanje braka i obitelji, kao i pravilne pripreme za to. U to vrijeme, mladi svećenik Wojtyła razumio je da je svećenikova zadaća učiniti prisutnim Boga, prije svega po svetoj misi, ali i na svakom mjestu gdje mu je dopušteno služiti. Iz tog uvjerenja rodilo se takozvano „turističko dušobrižništvo“, tj. budući papa je počeo sa grupama mladih odlaziti na odmor u planine, na rijeke i jezera. Odmor je uključivao šetnje, vožnje biciklom, kajakom po rijekama, a zimi i skijanje. Dan je započinjao jutarnjom svetom misom u prirodi, na prijenosnom oltaru, a završavao zajedničkom večernjom molitvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi svećenik Wojtyła otkrio je da odmor u prirodi također može biti prilika za individualno dušebrižništvo, kroz razgovore koji se temelje na uzajamnom povjerenju i koji ponekad dopiru do „dubine mlade duše“. Papa sažima temeljnu metodu ovog pastoralnog rada: „sportski napor i sredina, potreba za suradnjom, organizacijom, dobrohotnošću, kolegijalnošću, prijateljstvom“. Sport i aktivan odmor u planinama papa vidi ne samo kao vrijednost za fizičko i psihičko zdravlje, nego i kao priliku za izgradnju moralnih vrlina. Planine su škola života, govori papa, gdje se „učimo podnositi trud na putu do cilja“ i „uzajamno se pomagati u teškim trenucima“. Zanimljiva je također crtica iz papine biografije po kojoj je vijest o imenovanju biskupom dobio upravo na kajakaštvu, u čamcu, i papa duhovito primjećuje: „Taj poziv uopće nije bio lak, jer je stigao na samoj sredini plovidbe po vrlo teškoj trasi“.

I kasnije, kao biskup, Wojtyła je nastavio ovaj poseban vid dušebrižništva u prirodi preko pokreta tzv. Oázā žive crkve, unutar kojeg je nastala njegova poznata pjesma „Krist na žalu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.