Jacob Polley dobitnik britanske nagrade T. S. Eliot za poeziju

Foto: Thinkstock

Engleski pjesnik Jacob Polley dobitnik je ovogodišnje britanske nagrade “T. S. Eliot” za poeziju, za zbirku pjesama “Jackself”, koju je sudački panel opisao kao nevjerojatno inventivan i duboko dirljiv književni vatromet.

Panel sudaca Polleyjevu je zbirku odabrao među deset uvrštenih u uži izbor za titulu najbolje nove pjesničke zbirke objavljene u Velikoj Britaniji i Irskoj u prošloj godini.

Među njima su bili i neki već etablirani i nagrađivani autori, među kojima i ranija dobitnica nagrade “T.S. Eliot” Alice Oswald, a Polley se nametnuo kao pobjednik u godini proglašenoj zlatnim dobom za pjesništvo, u kojoj je zabilježena rekordna prodaja knjiga poezije, prenose britanski mediji.

Polley, rođen 1975. u Carlisleu na sjeverozapadu Engleske, pozornost čitatelja i kritike privukao je već svojom prvom zbirkom “The Brink”, koja mu je 2003. donijela prvi ulazak u uži izbor za nagradu “T.S. Eliot”, a za koju ga je Poetry Book Society godine 2004. uvrstio u popis 20 najboljih britanskih pjesnika nove generacije.

U uži izbor za nagradu T.S. Eliot našao se i 2012., sa zbirkom “The Havocs”.

Napisao je i jedan roman, “Talk of the Town”, za koji je 2010. dobio nagradu “Somerset Maugham”, te je surađivao s redateljem Ianom Fentonom na kratkom filmu “Keeping House”. Predaje na Sveučilištu Newcastle.

Njegovu zbirku labavo autobiografskih pjesama koje kroz kombinaciju dječje pjesmice i lokalne legende pričaju priču o djetinjstvu u ruralnoj Cumbriji, predsjednica sudačkog panela Ruth Padel nazvala je književnim “vatrometom”; inventivnim, uzbudljivim i izvanrednim štivom, širokog raspona mašte i dubine emocije.

“Polley promatra djetinjstvo kroz prizmu engleske mitologije. Uzeo je riječ od (vodećeg britanskog viktorijanskog pjesnika) Gerarda Manleya Hopkinsa – ‘Jackself’ – kao početnu točku za zbirku koja je nevjerojatno inventivna i duboko dirljiva”, kazala je Padel na proglašenju ovogodišnjeg dobitnika u ponedjeljak navečer u galeriji Wallace Collection u Londonu.

“Riječ je o nekoj vrsti autobiografije čija se radnja odvija u mjestu nazvanom Lamanby, ali zapravo je sličnije ‘Gormenghastu’ Mervyna Peakea, gdje je sve čudnovato. Majstorsko baratanje frazom i ritmom i kontola stiha, u kombinaciji s tegobama djetinjstva i radošću inventivnog jezika podignuli su Polleyevo pisanje na novu razinu”, ocijenila je.

Polley je 23. dobitnik 20 tisuća funta vrijedne nagrade koju je 1993. utemeljila Valerie Eliot, udovica Thomasa Stearnsa Eliota, “najvećeg pjesnika 20. stoljeća”, a dodjeljuje ju fondacija TS Eliot.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina