Joško Belamarić gostovao na Verbumovu “Susretu s autorom” u prosincu u Splitu

Foto: Verbum

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 6. prosinca gost “Susreta s autorom” bio je dr. sc. Joško Belamarić, znanstveni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti te voditelj podružnice Instituta Centar Cvito Fisković u Splitu, autor niza knjiga te stručnih i popularnih radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj zaljubljenik u pisanu riječ vještim perom, a jasnom misli ispisao je na tisuće stranica vrijednim i zanimljivim detaljima s područja povijesti umjetnosti, a zahvaljujući širokoj naobrazbi i informiranosti zanimljive priloge je dao i o temama van uže specijalnosti.

Rođeni Šibenčanin, u Splitu je završio Klasičnu gimnaziju, a na Sveučilištu u Zagrebu interfakultetski studij povijesti umjetnosti i muzikologije. Još u srednjoškolskim danima svirao je violinu, nastupao u katedralnom zboru, a kasnije i u splitskom VIS-u Sperantes.

Studij povijesti umjetnosti upisao je zahvaljujući izvanrednoj prilici da boravi kod obiteljskih prijatelja u Londonu i tamo se u muzejima sretne s nekima od izvanrednih umjetničkih djela. Ostajući apsolutno zapanjen pred njima, a bez mogućnosti da shvati što ta djela hoće reći, unatoč sklonostima prema prirodnim i tehničkim znanostima odlučuje se za studij onoga o čemu je najmanje znao – povijesti umjetnosti. Slučajem okolnosti, nekoliko mjeseci nakon upisa naći će se pred akademikom Ivanom Supičićem koji će prepoznati njegov talent za muzikologiju i dozvoliti naknadni upis na studij muzikologije. Radovi s toga područja prvi su radovi s kojima se Belamarić javlja u javnom prostoru, ali zahvaljujući mogućnosti zaposlenja u Službi za zaštitu spomenika kulture u Splitu, današnjem Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Splitu, čiji je bio i ravnatelj neko vrijeme, ali i budućoj supruzi, izabrao je Split kao mjesto profesionalnog angažmana i obiteljskog življenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je magistrirao i doktorirao. Neko vrijeme predavao je Ikonologiju na studiju koji je prethodio današnjem studiju povijesti umjetnosti u Splitu, a i danas često drži predavanja studentima, specijalizantima u turističkoj kulturi, arhitektima, ali i osnovnoškolcima, točnije, svima koji ga zovu. Kako sam kaže na svom životnom putu imao je puno duhovnih otaca – učitelja koji su ga na različite načine usmjeravali na njegovu putu. Zahvalan za sve primljeno osjeća dužnost da ono što zna i ima podijeli s drugima.

Dobar dio svoga rada posvetio je očuvanju i zaštiti kulturne baštine. Trajno upućuje poziv svima da se zaštite spomenici. Bio je izravni sudionik radne skupine koja je sudjelovala na upisu na Listu UNESCO-ve svjetske baštine spomenika kulture poput trogirske povijesne jezgre, Starigradskog polja i sinjske Alke itd. Govoreći o tome istaknuo je kako je upisivanje na takve liste važno i radi nas samih jer onda i mi ozbiljnije doživljavamo te spomenike i odnosimo se prema njima s većom pažnjom, poštovanjem, čuvanjem itd.

Ravnatelj Centra Cvito Fisković u Splitu Instituta za povijest umjetnosti Joško Belamarić napisao je više knjiga, među kojima Split: od palače do grada, Kamen naš svagdašnji, Dalmacija. Kulturno-povijesni vodič, Sfinga na splitskom Peristilu, Trogir – grad anđela, Osnutak grada Korčule, Freud u Splitu itd. Osim što su dokumentarnoga tipa, one su i kulturološke i fenomenološke, pokušavaju otkriti i približiti zanimljive detalje iz povijesti nekoga kraja. Zahvaljujući jednostavnom jeziku njegove knjige bliske su svim ljudima, osobito po brojnim detaljima, dogodovštinama, kuriozitetima do kojih je došao istražujući građu, ali i u susretu s ljudima koji su na svoj način čuvari baštine. Govoreći o važnosti prezentacije tema koje su nam zajedničke, a koje se tiču našega identiteta, lokalnog i nacionalnog, Belamarić je istaknuo kako smo svi zaslužni za onaj svoj mali dio koji možemo učiniti. On svoj doprinos daje pišući, knjige, objavljujući stručne radove, snimajući priloge i dokumentarce, nastupajući na sveučilištima, ali i osnovnim školama u nadi da će se zapaliti iskra u ljudima svih dobi, koji će prepoznati ono što je važno i nastaviti i sami to dalje njegovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osobit način vezan je za kršćansku povijesnu baštinu. Na “Susretu s autorom” kojim je moderirala Jelena Hrgović istaknuo je kako je to nešto što povjesničara umjetnosti ni na koji način ne može zaobići, osobito u Splitu, počev od bogatstva splitske katedrale, ali da je to nešto što je dobio još u djetinjstvu i što je s njim sraslo.

Svojedobno je u uvodnika nazvanome Croatia rediviva časopisa Baština napisanog u vrtlogu ratnih stradanja 1991. godine zabilježio riječi: “Spomenik nam danas postaje važan ne možda kao artefakt koliko kao isprav, a ako hoćete kao krštenica… Spomenik je najsublimnija personifikacija čovjeka. Njegovim ritualnim rušenjem razara se sam duh čovjeka koji taj spomenik baštini.” Danas, dvadeset i pet godina poslije, iako se mnogo toga promijenilo, Belamarić zaključuje kako ćemo morati postati svjesni kako su spomenici mi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.