Jugoslavenski mitovi: Je li Franjo Tuđman bio najmlađi Titov general?

Foto: http://www.tudjman.hr

Jedno od najznačajnijih imena novije hrvatske povijest jest ono dr. Franje Tuđmane, prvog predsjednika moderne hrvatske države – Republike Hrvatske. On je Hrvatsku predvodio tijekom uspješnog odcjepljenja od komunističke, diktatorske Jugoslavije, nakon čega su se Hrvati našli u obrambenom Domovinskom ratu protiv velikosrpske agresije. No, njegovo ime veže i za povijest druge polovice 20. stoljeća jer imao važnu ulogu i u Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najpoznatijih teza o Tuđmanu do 90-ih godina jest ona da je bio “najmlađi Titov general“, što zapravo ne odgovara činjenicama, ali se toliko često iznosi da ju se smatra istinitom.

Naime, Franjo Tuđman sudionik je antifašističkog pokreta od 1941. godine, a rat završava s činom majora. Od završetka rata do kraja karijere u vojsci, idućih 15 godina napredovao je samo dva čina. Franjo Tuđman je od 1945. godine do 1960. stekao čin potpukovnika, a zatim i čin pukovnika. Pukovnik Franjo Tuđman vojno je umirovljen 1960. godine kada dobiva počasni čin general-majora. U JNA je postojao običaj da se kod slanja u vojnu mirovinu daje jedan čin više, stoga se može zaključiti kako Franjo Tuđman nikada nije bio najmlađi Titov general, budući da niti jedan dan u operativnom smislu nije proveo kao general.

>Dr. Franjo Tuđman o Georgeu Sorosu 1996.: ‘Soros i njegovi saveznici proširili su krakove kroz naše društvo’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Zašto se Hrvatska nije pridružila Višegradskoj skupini, u koju je pozvana već 1991. godine?

Nakon što je vojno umirovljen, Franjo Tuđman će 1967. godine biti izbačen iz Saveza komunista zbog niza nedopustivih stvari koje je počinio, a koje jugokomunističke vlasti nisu tolerirale: smatrao je da svaki narod ima pravo na vlastitu oružanu silu, protivio se nametanju kompleksa NDH hrvatskom narodu te je ukazivao na preuveličavanje broja jasenovačkih žrtava. Potpisat će i Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika zbog čega je izbačen iz partije, uklonjen sa Sveučilišta, smijenjen s mjesta direktora Instituta za historiju radničkog pokreta, a zatim prisilno umirovljen.

Godine 1972. uhićen je i osuđen na dvije godine zatvora zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću, a koja je na intervenciju Miroslava Krleže smanjena na devet mjeseci. Do raspada Jugoslavije, Tuđman će još jednom biti osuđen na tri godine zatvora te će mu biti zabranjeno javno djelovanje na pet godina, a svoj život nakon umirovljenja posvetio je znanstvenom radu glede pitanja hrvatske povijesti i zbilje koji će mu poslužiti za političko djelovanje u stvaranju moderne hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.