Kardinal Bozanić: Obitelj je uistinu temeljna stanica ne samo društva, nego i Crkve

kardinal Bozanić
Foto: Zagrebačka nadbiskupija; fotomontaža: Narod.hr

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački održao je, s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redoviti susret s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije, u ponedjeljak 1. ožujka 2021. godine, u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret je započeo molitvom srednjeg časa. Uz osvrt na proteklo razdoblje života Crkve, blagoslov domova i obitelji, tema susreta bili su pastoralni izazovi i djelovanje u trenutačnim epidemiološkim okolnostima s naglaskom na razdoblje korizme odnosno vazmeno vrijeme.

Pozdravljajući okupljene, kardinal je istaknuo da aktualna situacija obilježena pandemijom i posljedicama potresa utječe na sve i nema zaštićenog prostora. No, iako su izazovi teški, ova situacija u kojoj živimo na poseban nas način pozivlje da pokušamo u svojoj nutrini susresti Gospodina koji uvijek dolazi i koji se uvijek otkriva na nove načine. To čini i u ovim situacijama koje nam otkrivaju posve nove mogućnosti služenja Bogu i bližnjima, rekao je kardinal.

„’Euharistijski post’, odnosno, nemogućnost organizacije slavlja euharistije s narodom zbog ugroze pandemije, nanovo nam je osvijestio istinu euharistije kao temeljne potrebe bez koje ne možemo živjeti. Obitelj kao ‘mala Crkva’, u ovim nam se izazovnim vremenima na poseban način otkrila kao posebna vrijednost koja je uistinu temeljna stanica ne samo društva, nego i Crkve i koja nam pruža iznimne mogućnosti pastoralnog rada kojih do sada i nismo bili toliko svjesni. To i mnoge druge stvarnosti iznikle su kao iznimna prilika za novi život Crkve, kao nove klice nade koje nas hrabre i potiču da ne živimo u tuzi za prošlošću ili u strahu pred neizvjesnošću, nego u radosnom hodu u novosti života“, istaknuo je kardinal navodeći kao poseban izazov pitanje migracija i migranata koji se nalaze na granici Hrvatske i kojega ne možemo nijekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na blagoslov domova i obitelji u okolnostima ugroze od koronavirusa i iskustva potresa, kardinal je istaknuo kako su se i na tom polju pastorala otkrile nove mogućnosti pastoralnog djelovanja. O tim novim iskustvima i mogućnostima u nastavku susreta dekani su iznijeli iskustva svećenika u svojim dekanatima.

Svi su istaknuli kako je ovaj božićni blagoslov domova i obitelji bio na poseban način obilježen radošću i srdačnošću zbog susreta i zajedničke molitve. Istaknuli su zajedništvo koje se ponovno otkriva u obiteljskim zajednicama te svijest pripadnosti Crkvi i crkvenoj zajednici. Potvrđuju to i brojke onih koji su se u župama javili za blagoslov domova i obitelji, a koji je viši od devedeset posto ukupnog broja obitelji. Zaključujući iznošenje iskustava i raspravu, kardinal je istaknuo kako nam ta iskustva govore o potrebi da se ojača evangelizacija, posebno u gradskim sredinama kako bi razumijevanje navještenog bilo kvalitetnije i kako bi to iskustvo važnosti blagoslova potaknutog posebnim životnim okolnostima raslo i nadalje.

S obzirom da se nalazimo u korizmenom vremenu u kojem se vjernici na poseban način trude zaći u vlastitu nutrinu i suočiti se sa svime onime što nas priječi u rastu vjere, nade i ljubavi, u nastavku susreta zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski govorio je o važnosti sakramenta ispovijedi u životu vjernika i pastoralnom radu ističući kako je ovo vrijeme obilježeno strahom od zaraze koronavirusom i s obzirom na uvedene mjere suzbijanja pandemije ostavilo velik trag upravo na području slavlja sakramenta ispovijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemogućnost fizičkog dolaska u crkvu, strah od susreta i blizine drugoga, neinformiranost i vjersko neznanje, praćenje mise putem medija pridonijeli su stanovitom gubitku ‘osjećaja za grijeh’. To je poseban izazov koji stoji pred Crkvom, jer zanemarivanje ispovijedi vodi u ravnodušnost i na kraju u ateizam“, upozorio je biskup Gorski ističući hitnost osvješćivanja važnosti sakramenta ispovijedi i organizaciju kako bi svaki vjernik koji želi mogao primiti taj spasonosni sakrament.

Nadovezujući se na poticaje biskupa Gorskog, kardinal je dekanima rekao da je važno vjernike informirati da pokornička bogoslužja i slavlje sakramenta ispovijedi nisu zabranjeni epidemiološkim mjerama te ih organizirati u što većem broju poštujući pritom preporuke epidemiologa kako se ne bi ugrozilo zdravlje.

O mogućnostima liturgijskih i drugih molitvenih slavlja u korizmenom, odnosno u vazmenom vremenu osvrt je iznio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istaknuo kako su pandemija i potresi na poseban način uzdrmali „sigurnosti“ života suvremenog čovjeka što mu ga nudi „potrošačka religija“. Pandemija je suvremenom čovjeku pokazala njegovu krhkost, poljuljala kult tijela i zdravlja i sigurnost koju čovjek temelji na svojoj tjelesnosti. S druge strane, potresi su pak razotkrili iluzornost, laž materijalne sigurnosti. Upravo se te dvije lažne sigurnosti ne samo nude, nego i nameću suvremenom čovjeku kao jedine prave i vrijedne sigurnosti. Istina je i dalje jedna i nepromjenjiva – samo Bog može dati pravu sigurnost i samo život koji se temelji na sigurnosti u Božju ljubav i vjernost ima smisao. U suprotnom, čovjek nije kadar ni u najmanjem križu prepoznati nadu uskrsnuća i vječnosti i preostaje mu samo strah i besmisao.

U tom smislu, biskup Šaško je istaknuo važnost liturgijskih slavlja, pobožnosti, susreta. Vjernički angažman koji je pojačan upravo u korizmi, ne smije stati s Uskrsom, nego treba živjeti i u vazmenom vremenu. Na poseban način u jednom Duhovskom raspoloženju, otkrivanju snage Duha koji daje život.

„Vazmeno vrijeme obiluje ‘Duhovskim sadržajima’ – to su zahvalnost, solidarnost, bogatstvo Božje riječi, zajedništvo, kreativnost i mnogi drugi koji nas pozivaju da ih otkrijemo na nov način i oživotvorimo u vlastitom i životu cijele crkvene zajednice“, rekao je biskup Šaško.

Nakon biskupa Šaška, okupljene je sa stanjem obnove zagrebačke katedrale upoznao mons. Zlatko Koren, potpredsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale naglasivši da će obnova biti dugotrajna i zahtjevna i svaki čovjek može se svojim darom ugraditi u nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se na kraju susreta okupljenima, kardinal im je zahvalio na svemu što čine za dobro bližnjih. „Mislim da nas je ovo vrijeme obilježeno pandemijom i potresima učinilo zrelijima. Otkrilo nam je koliko smo kao bića krhki i da je Bog jedina sigurnost. Mnogi žive u strahu. Potresi i pandemija ostavljaju i ostavit će posljedice na svakome, od starijih do mlađih i djece. U takvim okolnostima, blizina svećenika s vjernicima i narodom je od iznimne važnosti. Budimo blizu jedni drugima i njegujmo zajedništvo kako međusobno, tako i u župnim zajednicama. Iako teška i izazovna, ovo su milosna vremena koja nam otkrivaju iznimne prilike i mogućnost za susret Boga s čovjekom i čovjeka s Bogom“, zaključio je kardinal Bozanić, a izvijestio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.