Kardinal Cupich posjetio Hrvatsko katoličko sveučilište

Foto: Hrvatsko katoličko sveučilište

Kardinal Blase Joseph Cupich, američki nadbiskup metropolit nadbiskupije Chicago, posjetio je u petak 28. siječnja 2022. Hrvatsko katoličko sveučilište. Kardinal Cupich na Sveučilište je došao u pratnji preč. Ivice Budinšćaka, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i vlč Tomislava Hačka, pročelnika Tiskovnog ureda i vicepostulatora za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sveučilištu su ga uz rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića dočekali i prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, doc. dr. sc. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić i mons. Enco Rodinis, direktor tvrtke Sollicitudo.

Prije susreta u Vijećnici Sveučilišta kardinal Cupich obišao je Kampus. Posjetio je u novoj zgradi na Kampusu Veliku dvoranu HKS-a kao i predavaonice Medicinskog fakulteta HKS-a, televizijski i radio studio. Tu se susreo s dekanom Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Daliborom Karlovićem i izv. prof. dr. sc. Marijom Ćurlin, a potom su se uputili do Laboratorija za psihologijska istraživanja gdje ih je dočekala doc. dr.
sc. Martina Knežević s Odjela za psihologiju.

Treći posjet Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Ovo je treći posjet kardinala Cupicha Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U ime Uprave rektor Tanjić predstavio je kardinalu Cupichu razvoj Sveučilišta od njegovog posljednjeg posjeta u svibnju 2017. godine. „Od tada su pokrenuti mnogi novi projekti, otvoreni istraživački centri, uspostavljen studij Medicine, doktorski studiji Povijesti i Sociologije, opremljeni novi kabineti i predavaonice kao i buduća zgrada knjižnice. Nažalost, zagrebački potres i pandemija COVID-19 poremetili su planove izgradnje Kampusa, no vjerujemo da ćemo realizirati u skorije vrijeme“- istaknuo je rektor Tanjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor je zahvalio kardinalu Cupichu na njegovom osobnom zanimanju za razvoj Sveučilišta što je iskazao svojom trećom posjetom te mu zahvalio za njegovo osobni angažman kao i Američkoj biskupskoj konferenciji na potpori projektima Hrvatskog katoličkog sveučilišta od kojih je najvažniji školarine za doktorande.

Kardinal Cupich izrazio je zadovoljstvo napretkom Sveučilišta te na primjeru djelovanja Crkve u Sjedinjenim Američkim Državama istaknuo važnost razvoja katoličkog školstva i obrazovanja za život Crkve i razvoj društva što se očituje posebice u brizi za cjeloviti razvoj osobe i opće dobro. Kardinal Cupich istaknuo je također i važnost odgoja mladih za demokraciju. U razgovoru s predstavnicima Sveučilišta govorio je i o stanju Crkve i društva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.