Književna nagrada Matice hrvatske Vukovar uručene T. Šovagoviću i M. Baričević

Foto: fah

Prva nagrada na 4. natječaju Ogranka Matice hrvatske Vukovar za kraće književno djelo o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu uručena je u petak u vukovarskom Hrvatskom domu književniku Tomislavu Šovagoviću za haiku-novelu “33”, koja je posvećena ubijenom vukovarskom pjesniku i stomatologu Reneu Matoušeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plakete su uručene na “Predvečernjem spomenu na žrtvu Vukovara 1991. godine” u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara za prozu Tomislavu Šovagoviću, a za poeziju Martini Baričević.

Uz njih su nagrađeni još i Zvjezdana Timet i Dragan Vukelić.

Tomislav Šovagović izjavio je kako je haiku-novelu “33” napisao u spomen na ubijenoga vukovarskog pjesnika i stomatologa Renea Matoušeka, čija je bista, rad Mladena Mikulina, postavljena upravo u Hrvatskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matoušek, podsjetio je, još u prosincu 1990. potaknuo obnovu Hrvatskoga doma.

Naglasio je kako je Matoušekovo životno djelo i smrt u rodnom gradu, kamo se vratio nakon života u Dalmatinskoj zagori, u pravoslavnom selu Žegaru, prava kronika nagovještene i najtragičnije moguće smrti.

“U 33 haikua s proznim ulomcima želio sam ovjekovječiti čovjeka koji je imao ljubavi za cijeli svijet, a ubijen je s 33 godine u životnom kalendaru, pokušavajući do posljednjeg trenutka i glasom prenijeti istinu o Vukovaru te pozvati Hrvatsku u pomoć gradu heroju”, rekao je Šovagović dodavši kako ovom nagradom odaje počast obitelji Renea Matoušeka i njegovim prijateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volio bih da Matoušekovo životno djelo bude još prepoznatije u hrvatskim okvirima, poručio je Šovagović.

Na dodjeli nagrada u “Predvečernjem spomenu na žrtvu Vukovara 1991. godine” u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara izveden je i glazbeno-scenski prikaz “Priče iz moga grada”, a nastupio je i Zbor Hrvatica iz opere “Porin” Vatroslava Lisinskog te “Benedictus” iz “Mass for Piece” Karla Jenkinsa

U programu su sudjelovali Dramsko-recitatorska skupina “Sunčani grad” i Djevojački zbor Gimnazije Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Šovagović rođen je u Šibeniku 1976. Asistent je u nastavi studija komunikologije na Hrvatskim studijima. Autor je zbirke priča “Rudnik čvaraka” (2012.), nagrađene nagradom „Ivan i Josip Kozarac“ za knjigu godine 2012. u Vinkovcima. Dobitnik još desetak nagrada za poeziju, prozu i novinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.