Krapina spremna za 54. Tjedan kajkavske kulture

Krapina, 2.9.2018 - Tjedan kajkavske kulture, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj koja za cilj ima njegovanje kulture i tradicije kajkavskog govornog područja, započela je danas na središnjem gradskom trgu podizanjem festivalske zastave i šetnjom najmlađih u narodnim nošnjama. Manifestacija u slijedećih sedam dana nudi bogat program, od kajkavskih popevki, koncerata i izložbi pa do Gospodarskog zbora. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

Sve je spremno za 54. Tjedan kajkavske kulture koji će se od 8. do 14. rujna održati u Krapini, uz najpoznatije sadržaje – Festival kajkavskih popevki te Zagorski gospodarski zbor, ove će godine biti i nekoliko novosti, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trodnevni, 27. Zagorski gospodarski zbor otvara se u četvrtak, 12. rujna, kada će se održati i 34. dječji festival „Mali kaj“.

Petak, 13. rujna na 54. Festivalu kajkavskih popevki rezerviran je za retrospektivni koncert „Popevke za navek“ s 20 izvedbi, dok će se 21 nova skladba na kajkavskom čuti u subotu, 14.rujna na „Večeri novih popevki“.

“Imamo i mlade i stare autore, žiri je stvarno imao muke kak’ izdvojiti samo 21 pjesmu”, istaknuo je Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, organizatora Tjedna kajkavske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tradicije ne odustajemo, kak’ smo počeli delati prvi festival, delamo ga i dalje, u narodnim nošnjama. To je dio festivala, dio tradicije i zato postojimo, da očuvamo taj kaj, naše običaje, vizualno i tekstom“, rekao je Novina.

Direktorica krapinske Turističke zajednice Nedjeljka Vodolšak, najavila je ovogodišnje novosti.

“Noviteti su čoko krapinski oblizeki, novi gastro suvenir na temu krapinskog Festivala, tu su krapinski čokoladni CD-i i krapinska čokoladna srca. Tu je i „Žmah plac“ na kojem će se svi moći počastiti tradicionalnim zagorskim jelima“, kazala je Vodolšak te dodala da će ove godine posebnost biti i izložba na otvorenom ogromnih drvenih igračaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prošle godine u Krapini se, pod nazivom „U ozračju kaja“, predstavljaju općine i gradovi s kajkavskog govornog područja. Ove godine to će biti Lobor i Sveti Križ Začretje iz Krapinsko-zagorske županije te iz ostalih dijelova kajkavske regije Mursko Središće, Gornji Kneginec i Ravna Gora.

Tjedan kajkavske kulture pokroviteljstvima podupiru Ured predsjednice Republike, Hrvatski sabor i pojedina ministarstva te Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina.

Saborski zastupnik Žarko Tušek naglasio je da se sa svih razina vlasti čini sve kako bi se manifestacija digla na još veću razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Od ove je godine ona ušla u katalog središnjih turističkih manifestacija s nekim od najvećih festivala, kao što je Špancirfest ili Porcijunkulovo“, rekao je Tušek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podsjetio je na važnost Zagorskog gospodarskog zbora, središnje gospodarske manifestacije u županiji. “Bit će to prilika da pohvalimo naše gospodarstvenike zbog sjajnih rezultati u 2018. godini i najavimo još bolju 2019., ali i da pokažemo kuda ide gospodarstvo županije“, kazao je Kolar.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović najavio je nekoliko posebno zanimljivih sadržaja na Tjednu, od promocije spota Kvarteta Gubec u dvorištu gradske galerije gdje će biti i modna revija koju će nositi ravnateljice i direktorice krapinskih ustanova i tvrtki, do humanitarne aukcije unikatnih festivalskih kišobrana.

Uz kulturne i zabavne te sportske sadržaje, na 54. Tjednu kajkavske kulture u ponedjeljak, 9. rujna, održat će se 18. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.