Laureatima uručene ‘Nagrade Ivan Filipović’ za 2013. godinu

Biti učitelj oduvijek je zahtjevno zvanje, a danas posebice kada učenike u ‘tiraniji svakodnevice’ ne odgajaju samo roditelji i škola već i ‘skriveni kurikulum’ koji, među ostalim, čine ulica i različite društvene mreže, istaknuo je prof. dr. Vlatko Previšić, laureat državne “Nagrade Ivan Filipović za životno djelo” u području visokoga školstva u srijedu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na svečanosti dodjele te nagrade za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti u 2013. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laureat te prestižne nagrade za životno djelo u području osnovnog školstva je profesor matematike Vinko Bajrović, umirovljen 2003. godine, a koji još i danas, kako je istaknuto, splitskim maturantima daje besplatne instrukcije da bi uspješno položili matematiku na državnoj maturi.

Nagrade je zaslužnim učiteljima i profesorima u ime MZOS-a uručio pomoćnik ministra Staša Skenžić, u ime saborskog Odbora za dodjelu “Nagrade Ivan Filipović” predsjednik toga odbora prof. dr. Valter Boljunčić, uz svečanu scenografiju u znaku riječi “oca hrvatskog učiteljstva” Ivana Filipovića – “da se deset puta rodim, deset puta bio bih učitelj”.

Obrazloženje zašto je nagradu za životno djelo dobio baš profesor Bajrović, osnivač prve katedre za metodiku na Sveučilištu u Zagrebu prof. dr. Dragutin Rosandić, počeo je, kako je rekao, “počasnicom pedagogu-učitelju” u kojoj je, među ostalim, rekao da je učitelj onoj koji se “čudi čuđenjem svojih učenika, a nadahnjuje djelima drugih”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ukazao na glavni problem današnjih učitelja i školstva laureat Previšić, profesor na Odsjeku za pedagogiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu a odnedavno i dekan toga fakulteta, spomenuo je riječi rokera Gorana Barea – “gdje je nestao čovjek”. S tim u vezi, objasnio je da je ozbiljnost zadaće učiteljskoga posla danas obilježena ‘filozofijom kurikuluma’ koja ističe važnost tzv. poduzetničkih kompetencija.

Dodjeljene su i godišnje državne “Nagrade Ivan Filipović” za značajna ostvarena u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za prošlu godinu koje su u području predškolskog odgoja i obrazovanja dobile profesorice Mira Sporiš, iz zagrebačkoga dječjeg vrtića “Gajnice” i Sanja Ćurin, iz dječjega vrtića “Vanđela Božitković” na otoku Hvaru.

Laureati u području osnovnog školstva su Marijan Varga, učitelj savjetnik u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Retkovec”, Danica Zaić iz Osnovne škola Slatina u Slatini, Maja Kovačević, profesorica u riječkoj Osnovnoj školi “Brajda”, profesorica Vesna Zaimović iz Osnovne škole “Lovro pl. Matačić” u Zagrebu te Željko Medved, mag. edukacije, politehnike i informatike iz Osnovne škole “Ivanovec” u Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te prestižne nagrade u području srednjega školstva dobile su dvije profesorice glazbenih škola – Lada Bujas Majić iz zagrebačke Glazbene škola Vatroslava Lisinskog i Vesna Faullend Heferer iz Glazbene škola “Ferdo Livadić” u Samoboru.

U području znanstvenoga i stručnog rada godišnju državnu “Nagradu Ivan Filipović” dobili su znanstvenici i stručnjaci Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) – svi doktori znanosti: Željko Jozić, Milica Mihaljević, Matea Andrea Birtić, Kristina Štrkalj Despot, Tomislav Stojanov, Kristian Lewis, Barbara Kovačević, Ermina Ramadanović, Irena Miloš, Goranka Blagus Bartolec, Ivana Matas Ivanković, Jurica Budja, Lana Hudeček i Alen Milković za “Hrvatski pravopis” IHJJ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.