Međunarodna noć šišmiša za vikend u Parku prirode Medvednica

Foto: Fah

Međunarodna noć šišmiša ovaj će se vikend obilježiti u Parku prirode Medvednica, njome se želi ukazati na važnost zaštite tih jedinih letećih sisavaca.

Ovogodišnju, 23. Međunarodnu noć šišmiša organizira Javna ustanova „Park prirode Medvednica“. Obilježit će se u subotu, 31. kolovoza i u nedjelju, 1. rujna od 10 do 17 sati, u planinarskom domu Glavica i u špilji Veternici u kojoj je zabilježeno čak 18 vrsta šišmiša, od kojih 12 stalno zimuje u Veternici.

U parku ističu kako su šišmiši važan indikator stanja okoliša i vrijedan dio biološke raznolikosti te je cilj manifestacije osvijestiti posjetitelje o važnosti njihove zaštite.

“Budući da mnogi još uvijek zaziru od ovih, jedinih letećih sisavaca ovaj vikend podučit ćemo posjetitelje o značajkama šišmišima i objasniti njihovu veliku važnost u ekosustavu”, istaknula je ravnateljica PP Medvednica Marina Popijač.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS ). Hrvatska je članica Sporazuma od 2000. godine. Kroz razne događaje (interaktivne radionice, predavanja, izložbe i slično), organizirane zadnjeg vikenda u kolovozu prenosi se znanje o šišmišima, njihovom načinu života, navikama i potrebama različitih vrsta šišmiša te njihovoj važnoj ulozi u ekosustavima kao i o potrebi njihova očuvanja i zaštite.

Šišmiši su sisavci, a dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1150 vrsta šišmiša. Svih 35 vrsta koji žive u Hrvatskoj strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina