Međunarodni dan nestale djece: O uzrocima i posljedicama nestanka djece iz svojih domova

Foto: Getty images

Međunarodni dan nestale djece, dan kada se svi zajedno podsjećamo na djecu koja još uvijek nisu u svom domu, u sigurnom okružju svojih najmilijih. Pojavni oblici nestanka djece i maloljetnih osoba su višestruki i različiti. Posljedica je udaljavanje iz obiteljskih domova ili odgojnih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A uzrok ?

Ovog dana javnost se dodatno senzibilizira i informira s ciljem osvješćivanja svakog pojedinca u smislu pravovremenog preventivnog ponašanja, a u konačnici i poticanja građana na suradnju s policijom u takvim teškim situacijama, piše nestali.hr

Temeljem policijskih iskustava uzroci ovih vidova rizičnih ponašanja mladih povezuju se sa: avanturizmom, skitnjom, prosjačenjem, problemima koji se događaju unutar same obitelji,  mladenačkom neposlušnošću u kombinaciji s mladenačkim buntom,  razočaranjem  i neuspjehom u školi,  emocionalnom nezrelosti ili snažnom  emocijom poput ljubavi, sve do nespretno odabranog načina za društvenim dokazivanjem, pa čak i zbog bolesti.

U slučajevima kada se radi o udaljenju iz odgojnih ustanova uzrok  se često skriva u otežanoj prilagodbi na uvjete života u odgojnoj ustanovi, namjernom izbjegavanju izrečene odgojne mjere,  različitim  oblicima neprihvatljivih oblika ponašanja (činjenje kaznenih djela, sukob s autoritetom, loš utjecaj vršnjačke grupe, želja za dokazivanjem kroz odabiranje negativnih društvenih vrijednosti…..).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažu brojke?

Godišnje se evidentira 1100 do 1500 nestanaka djece. Ovi podaci uključuju  udaljenja iz obiteljskog doma kao i bjegove štićenika iz ustanova. Važno je istaknuti da ovdje ne govorimo o nestanku 1100 do 1500 djece već neka djeca nestanu i nekoliko puta godišnje te budu pronađena ili se sama vrate. Dio iskazanih brojeva odnosi se i na djecu strance koji nemaju regulirani status u RH a koji se, nakon privremenog smještaja u odgojnu ustanovu ( najčešće) samovoljno udaljavaju.

Doba godine kada je pojačan broj nestanka osoba mlađih od 18 godina je upravo vrijeme koje dolazi, a to je početak  ljeta. Analize policijskih postupanja upućuju na zaključak da je dio djece u ovim postupcima  motiviran prividom zabave ( odlazak na more bez roditeljske dozvole i dogovora), a dio zbog straha suočavanja s lošim životnim odabirima i strah suočavanja s posljedicama loše učinjenog ( loše ocjene…).

Treba znati da su djeca ranjiva skupina

Nestanci su rizični i iznimno opasni događaji, posljedice kojih, mogu biti neprocjenjivo teške i fatalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je mlade potrebno upoznati i osvijestiti s činjenicama da se prilikom bjegova i nestanaka povećava rizik da:

  • postanu žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela (prosjačenje, prostitucija, trgovanje ljudima….)
  • pod prisilom ili prijetnjom postanu počinitelji kaznenog djela jednom kada se nađu na ulici bez nadzora roditelja ili adekvatne skrbi ( krađe, razbojništva…..)

Pronalasku nestale djece policija posvećuje posebnu pažnju i angažman. Cilj je vratiti nestalo dijete ili maloljetnika u siguran dom ili ustanovu koja skrbi o njemu. U postizanju tog cilja uvijek je dobrodošla pomoć građana, ali i medija koji su se u ovom području višestruko dokazali svojom solidarnošću i razumijevanjem.

Kod traganja za nestalom osobom, policija najviše korisnih informacija očekuje od djetetova prijatelja, poznanika, članova obitelji kao i osoba iz djetetovog bližeg okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno je važno  da građani svoja saznanja dijele s policijskim službenicima, koji će promptno provjeriti svaki informaciju. Kako bi se u traganje za nestalim osobama uključio što veći broj građana od kojih se mogu pribaviti korisna saznanja o mogućoj lokaciji nestale osobe Ministarstvo unutarnjih poslova je u rujnu 2011. godine realiziralo projekt web stranice NENO – Nacionalna evidencija nestalih osoba (www.nestali.hr). Osim objave profila nestale osobe u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (www.nestali.hr) fotografija i obavijest o nestanku po potrebi i procjeni objavljuje se i u medijima.

Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata.  Naime, nestanak osobe policiji se prijavljuje bez odgađanja, dakle ne postoji propisano vrijeme čekanja za prijavu nestanka. Prema dosadašnjem iskustvu gotova sva djeca čiji se nestanak  prijavio u kratkom vremenu,  vrate se ili ih policija pronađe.

Nestanak osobe se može prijaviti osobno u najbližoj policijskoj postaji, a podnositelj prijave potpisuje Zapisnik o nestanku osobe. Nestanak može prijaviti svatko tko ima saznanja ili opravdanu sumnju da je određena osoba nestala. Nestanak djeteta mora prijaviti roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik kao i zaposlenik odgojne ustanove ukoliko se radi o bijegu iz odgojne ustanove.

Kod zaprimanja prijave nestanka policijski službenici će pitati za identifikacijske podatke, podatke o osobnom opisu i odjeći u koju je osoba bila odjevena u trenutku nestanka,  fotografiju osobe, tražiti će dnevnike, bilješke ili oproštajno pismo, podatke o školovanju, mjestu i vremenu nestanka, podatke o osobama koje su zadnje bile u kontaktu s osobom, podatke o mogućim motivima nestanka, korisna saznanja o uobičajenim svakodnevnim kretanjima i navikama osobe, podatke o mjestima koja posjećuje, osobama s kojima se druži, adresama prijatelja i poznanika, broj mobitela koji koristi….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.