Minijatura pripisana Kloviću prodana na dražbi u Londonu, Hrvatska odustala od kupnje

Zagreb, 9.7.2015 - Minijatura "Djevica od navještenja" pripisana Juliju Kloviću prodana je u srijedu na dražbi u londonskoj kući Bonhams za 37.500 funti, odnosno 396.000 kuna, a hrvatsko Ministarstvo kulture nije sudjelovalo u dražbi zbog sumnji u autentičnost djela. foto HINA/ Bonhams/ iš

Minijatura “Djevica od navještenja” pripisana Juliju Kloviću prodana je u srijedu na dražbi u londonskoj kući Bonhams za 37.500 funti, odnosno 396.000 kuna, a hrvatsko Ministarstvo kulture nije sudjelovalo u dražbi zbog sumnji u autentičnost djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb, 9.7.2015 - Minijatura "Djevica od navještenja" pripisana Juliju Kloviæu prodana je u srijedu na dražbi u londonskoj kuæi Bonhams za 37.500 funti, odnosno 396.000 kuna, a hrvatsko Ministarstvo kulture nije sudjelovalo u dražbi zbog sumnji u autentiènost djela.  foto HINA/ Bonhams/ iš

Kako je navedeno na internetskim stranicama Bonhamsa, riječ je o stranici iluminiranog rukopisa veličine 14×11,5 centimetara u čijem je središtu Djevica od navještenja, dok su na rubovima prikazane skulpture Mojsija i Kralja Salomona, kerubini i drugi ukrasi. Minijatura je naslikana gvašem i zlatom na finom pergamentu, a na poleđini je kasnije dodan natpis “Julius Clovius macedo monumenta hoec Alexandro/Farnesio cardinali domino suo faciebat MDXLVI”.

Minijatura je prodana kao rad Julija Klovića, odnosno pod imenom Giulio Clovio, na dražbi slika starih majstora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su se u medijima pojavile informacije da je Hrvatska namjeravala pristupiti aukciji i kupiti minijaturu, iz Ministarstva kulture na upit Hine kratko su odgovorili da Ministarstvo nije pristupilo aukciji i eventualnoj kupovini “Djevice od navještenja” jer je upoznato i s drugim ekspertizama koje dovode u pitanje autentičnost djela, odnosno upućuju na drugog autora.

Osim toga, pretpostavljalo se da bi djelo “moglo postići iznimno visoku cijenu za koju RH, u ovom trenutku, nema dovoljno financijskih sredstava”.

Prema podacima navedenim na internetskoj stranici londonske aukcijske kuće, djelo potječe iz zbirke češke obitelji Skadova, a od 1940. je u privatnom vlasništvu u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.