Ministar Barišić pokrenuo natječaj za financiranje znanstvenih centara izvrsnosti

Foto: fah

Nakon jednogodišnje odgode financiranja znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI) ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić raspisao je natječaj za dostavu projektnih prijedloga “Vrhunska istraživanja znanstvenih centara” koji će se financirati sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 380 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveni centri izvrsnosti okupljaju oko 700 hrvatskih znanstvenika sa zadaćom da pokrenu Hrvatsku kroz znanstvena istraživanja, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je nakon jednogodišnje odgode njihova financiranja raspisalo natječaj za dostavu projektnih prijedloga. Natječaj je vrijedan 380 milijuna kuna, a ti su novci na raspolaganju najboljim hrvatskim znanstvenicima u svojim područjima koji će ih moći koristiti za vrhunska istraživanja u deset hrvatskih ZCI-ja, priopćio je u četvrtak MZO.

Hrvatski znanstvenici pohvalili raspisivanje natječaja

Natječaj je raspisan 28. studenoga i time je, istaknuto je, napokon odblokiran izvor financiranja ovoga strateškog projekta – centara izvrsnosti prirodnih i tehničkih znanosti, koji mogu pokrenuti razvoj novih tehnologija kao temelja održivoga gospodarskog rasta Hrvatske, pridonijeti smanjenju odljeva mladih stručnjaka i omogućiti nova zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno je kako su taj korak pohvalili hrvatski znanstvenici i pozdravili kao kvalitetan i brz pomak u rješavanju problema kašnjenja natječaja, do kojega je došlo nakon nedavnoga sastanka voditelja i predstavnika ZCI-ja s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem, kratko nakon što je preuzeo dužnost ministra.

Kako je istaknuto, znanstvenici su ocijenili da je to bio “najkvalitetniji dosadašnji sastanak ministra nadležnog za znanost s predstavnicima centara izvrsnosti u posljednje dvije godine, te da očekuju da će novac namijenjen centrima omogućiti unaprjeđenje kvalitete hrvatske znanosti i njezin ozbiljniji doprinos razvoju gospodarstva”.

Tako je akademik Slobodan Vukičević, voditelj ZCI-ja na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo da su “vodeći hrvatski znanstvenici vrlo sretni što je konačno otvoren taj natječaj najviše zahvaljujući ministrima Pavi Barišiću i Tomislavu Tolušiću, bivšem ministru Predragu Šustaru i državnome tajniku Hrvoji Šlezaku, koji su uklonili administrativnu blokadu od gotovo više od dvije godine, zbog različitih objašnjivih i neobjašnjivih razloga”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Vukičević ocijenio da će ZCI-ji sada konačno moći pokrenuti najznačajnije hrvatske projekte i omogućiti revitaliziranje rada u najznačajnijim hrvatskim znanstvenim institucijama što može bitno pridonijeti ostanku mladih i zapošljavanju u Hrvatskoj. Smatra se taj pomak dogodio jer “spomenuti ministri i dužnosnici nisu imali vlastiti interes ni potrebu favoriziranja nekih skupina znanstvenika i svojih kolega u Hrvatskoj”.

Vlasta Bonačić-Koutecky, profesor emeritus uglednoga Humboldtova sveučilišta u Berlinu i voditeljica ZCI-ja u Splitu, također smatra da je sastanak s ministrom Barišićem bio ključan i omogućio je rad vrhunskim hrvatskim znanstvenicima.

”Predstavnici ZCI-ja imali su vrlo konstruktivan sastanak s ministrom Barišićem, na kojemu se on ispričao jer je MZO odugovlačilo raspisivanje natječaja, iako osobno nije za to odgovoran. Podsjetio je da su za hrvatsku znanost i gospodarstvo odabrani centri izvrsnosti od ključne važnosti te da im je neophodno odgovarajuće financiranje kako bi ostvarili znanstvene ciljeve”, ocijenila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica Bonačić-Koutecky istaknula je da centri izvrsnosti povećavaju i vidljivosti hrvatske znanosti u međunarodnoj zajednici, pa će se izvrsni mladi istraživači moći raditi Hrvatskoj, a u isto vrijeme će im biti omogućena i međunarodna suradnja’. Ocijenila je kako je ministar Barišić uspio uspostaviti dijalog i dobiti povjerenje znanstvenika, što je za nju vrlo važno jer smatra da Ministarstvo, treba omogućiti razvoj znanosti u Hrvatskoj na razini razvijenih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.