Nadbiskup pozvao svećenike da budu prepoznatljivi na ulici: Nosite kolar i reverendu

pozvao
iStock

Nadbiskup Valladolida u Španjolskoj, Luis Argüello, pozvao je posvećene osobe da u javnosti nose svoje redovničko ili svećeničko ruho nazvavši to, za ovo vrijeme, revolucionarnim i ”nadnaravnom prisutnošću” na ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski nadbiskup osvrnuo se na to na jednom đakonskom ređenju, javlja Katolička novinska agencija.

”Nosit ćete odjeću koja vam odgovara. Na albu će vam se staviti đakonska štola i dalmatika. A možete nositi i svećeničko ruho da se na trgu vidi da ste Gospodinu posvećeni ljudi”, objasnio je nadbiskup.

>Biskup Košić: Svi naši svećenici imaju završen fakultet, niska primanja, nemaju radnog vremena i služe s ljubavlju

”Bilo je vrijeme kada se pojavila novost koja se odnosila na to da smo skinuli reverendu i i kolare. Danas je vrijeme u kojemu je sigurno ono što je revolucionarno, novo, a to je prisutnost nadnaravnog na ulicama i trgovima, da fratri nose habite, da su redovnice prepoznatljive, a da smo i mi svećenici prepoznatljivi”, pozvao je nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Nova knjiga kardinala Saraha: Istini moramo pogledati u oči – svećeništvo je poljuljano

U Meksiku svećeničko ruho zbog sigurnosti

O istoj je temi progovorio ovog ljeta, no iz pragmatičnih razloga, i meksički biskup Jesús González Hernández iz pokrajine Guerrero koju je zahvatio val nasilja. Biskup je rekao da bi nošenje vjerske odjeće moglo spriječiti ubojstvo katoličkih svećenika u toj zemlji u kojoj su ulične otmice i smaknuća česta pojava.

Na pitanje hoće li svećenicima zabraniti posjete nekim područjima svoje biskupije zbog sigurnosti, biskup je odgovorio: ”Ne. Ali moramo nositi svoju (vjersku) odjeću jer nas mogu zamijeniti s nekim drugim.”

”Reći ću da bi (svećenici) trebali nositi vanjske identifikacijske znakove”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ako nas napadnu, neka nas napadnu jer nosimo vjersko ruho, a ne greškom”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.