Nagrada „Anto Gardaš” Silviji Šesto za „(Z)ezopove basne”

Zagreb, 14.02.2019 - Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade organizirali su tribinu u povodu donošenja novog kurikuluma hrvatskog jezika s novim popisom lektire. Na tribini su sudjelovali književnica i predsjednica HDKDM-a  Silvija Šesto, književnik i predsjednik HDP-a Zoran Ferić, književnik Zoran Pongrašić i članica radne skupine za kurikulum Marijana Togonal. Foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Zagrebačkoj spisateljici Silviji Šesto dodijeljena je u subotu u Osijeku za knjigu „(Z)ezopove basne” književna nagrada „Anto Gardaš” koja se dodjeljuje za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež objavljenu u prethodnoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Velika mi je čast što je stručno povjerenstvo kao najbolju odabralo moju knjigu i nadam se da će se svidjeti čitateljima. U knjizi sam obradila Ezopove basne, malo ih personalizirala i prilagodila na današnje vrijeme kako bi bile aktualne”, rekla je Šesto, ovogodišnja dobitnica nagrade “Anto Gardaš”.

Ove godine nagrada je dodijeljena trinaesti put.

U ime Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić rekao je kako se svake godine na natječaj za dodjelu ove nagrade javlja između 30 i 40 autora, a ove godine bilo ih je 36.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nagrada se dodjeljuje za prozna djela za djecu i mladež budući da je Anto Gardaš ipak najpoznatiji prema svom proznom opusu. Stručno povjerenstvo u sastavu Diana Zalar, Stjepan Tomaš i Branka Primorac odabralo je uži izbor od osam književnih djela i na kraju jednoglasno odlučilo nagradu dodijeliti Silviji Šesto. Smatram da nagrada Anto Gardaš uvelike doprinosi razvoju hrvatske književnosti za djecu i mlade”, rekao je Ćurić.

Čestitajući dobitnici Miro Gardaš, sin Ante Gardaša, rekao je kako su svake godine prilikom dodjele nagrade osjećaji podvojeni jer se ona dodjeljuje u vrijeme rođendana Ante Gardaša koji je rođen 21. svibnja.

„Javlja se tuga što njega više nema, ali tu je ujedno i radost što se već trinaesti puta zahvaljujući zalaganju njegovih prijatelja iz Društva hrvatskih književnika dodjeljuje književna nagrada nazvana po njemu”, rekao je Miro Gardaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjelu nagrade organiziralo je Društvo hrvatskih književnika u suradnji s Gradom Osijekom, Ministarstvom kulture RH i Županijom osječko-baranjskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.