Najveći europski festival čitanja u Leipzigu

U Leipzigu se održava tradicionalni Sajam knjiga. Najveći europski festival čitanja ove godine ugošćuje 3000 autora i drugih sudionika na samome Sajmu te na više od 400 mjesta u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 84500 m2 predstavlja se 2194 izlagača iz 42 zemlje. U prva dva dana sajam je obišlo 68 000 posjetitelja. Leipziški sajam otvoren je dodjelom Nagrade za europsko razumijevanje. Prvi je put pripala neeuropskom autoru.

Indijski publicist i povjesničar Pankaj Mishri dobio ju je za knjigu ‘Iz ruševina imperija’. Nagradu Sajma u kategoriji beletristike dobio je njemački pisac bosanskohercegovačkog podrijetla Saša Stanišić za ‘Prije gozbe’.

Na međunarodnom Sajmu knjiga u Leipzigu otvoren je i hrvatski štand koji je okupio niz hrvatskih autorica i autora uključenih u program izbornice Alide Bremer “Fokus Suedosteuropa” s posebnim fokusom na zemlje Jugoistočne Europe, Lihtenštajna i Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što će se na štandu predstavljati hrvatski autori, koji će kroz tribine, forume, predavanja, okrugle stolove i čitanja predstavljati svoja djela, u druženjima će sudjelovati i autori iz Europe.

Na hrvatskom izložbenom prostoru predstavljaju se recentna hrvatska izdanja koja tematikom odgovaraju na ovogodišnju temu sajma – Prvi svjetski rat. Glavna knjiga koja se promovira je “Tamna strana Marsa: Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat” Filipa Hameršaka objavljena u izdanju Naklade Ljevak, no tu su i “Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima” Milane Vuković Runjić (Vuković & Runjić), “Rod” Miljenka Jergovića (Fraktura), novo izdanje Ive Andrića (Školska knjiga) i druge.

Jedno od predstavljanja koje će se baviti središnjom temom sajma nazvano je “Prvi svjetski rat u tekstovima suvremenih autora iz Hrvatske, Srbije i cijele Europe”, a donosi još dvije nove antologije koje obogaćuju znanje čitatelja o toj velikoj europskoj tragediji: “Achtung! Achtung! Hier spricht der Krieg” njemačkog autora Inga Langnera, te “Veliki rat; Prvi svjetski rat u zrcalu srpske književnosti i novinarstva” srpske autorice Gordane Ilić Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sajam završava u nedjelju.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.