6.5.1991. – Nakon pokolja u Borovu Selu i ubojstva prvog hrvatskog redarstvenika u Dalmaciji – veliki prosvjedi u Splitu

Na današnji dan 6. svibnja 1991. održani su Splitu veliki prosvjedi protiv nadirućeg agresivnog srbijanskog imperijalizma i ratnih huškanja uz svekoliku pomoć vojnog vrha JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosjed je održan ispred zgrade Komande JNA u Splitu, popularne „Banovine“ uz prisutnost desetina tisuća građana Splita.

To je bilo prvo suočavanje s ratnom stvarnošću “u vlastitom dvorištu”. Nakon pokolja hrvatskih policajaca u Borovu Selu, istog dana ubijen i prvi hrvatski redarstvenik u Dalmaciji. U Polači kod Zadra srpski su ekstremisti ubili hrvatskoga policajca Franka Lisicu. Istog dana je u Zadru je došlo do velikih prosvjeda protiv JNA i njihove zaštite pobunjenih Srba. No taj je prosvjed, kao i onaj održan u Šibeniku dva dana poslije, bio samo uvertira mnogo većem, koji je održan 6. svibnja 1991. pred zgradom “Banovine” u Splitu. Nažalost, taj je odnio i jedan ljudski život. Tijekom prosvjeda poginuo je vojnik Saško Gešovski, dok je nekoliko vojnika koji su osiguravali zgradu ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demonstracije građana protiv JNA u Zadru i Šibeniku te posebno u Splitu zgrozile su vojni vrh koji je, prijeteći uporabom sile i optužujući za iste neke od “najviše rangiranih političara i dužnosnika RH“, i dalje uporno ponavljao kako jedinice na terenu rade na sprječavanju širenja međunacionalnih sukoba. Naravno, bila je to laž jer se vojska koja je trebala štititi sve građane Jugoslavije i koju smo svi plaćali – JNA – otvoreno stala na stranu srbijanskog imperijalizma. Osobito je u tome prednjačio vojni vrh na čelu sa generalima Kadijevićem, Adžićem, Mladićem i drugima.

I Predsjedništvo SFRJ na čelu s velikosrbinom Borisavom Jovićem na sjednici održanoj 6. svibnja 1991. u Beogradu oštro je osudilo nasilničko ponašanje prosvjednika u Splitu i njihove napade na pripadnike Armije.

Uz žaljenje zbog gubitka života mladog vojnika, događaj u Splitu bio je dokaz da se hrvatski narod odlučio boriti do kraja za svoj opstanak i zaštitu mlade hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.