Foto: fah

Dubrovački biskup Mate Uzinić rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku ususret skorom dolasku neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u taj grad kako tu nije riječ o mrtvom tijelu jednog čovjeka nego o relikvijama jednog sveca, koji je svojim primjerom pokazao kako treba živjeti.

> (FOTO) Sjećate li se kolona vjernika u Zagrebu za svetog Leopolda Bogdana Mandića?

“Susret s relikvijama sveca je susret s onim koji nam svojim životom, svojim primjerom pokazuje kako i mi trebamo živjeti i, s druge strane, mi vjerujemo da nas on u tom nastojanju da tako živimo, naravno u našim konkretnim okolnostima, može svojim zagovorom pratiti i pomagati”, rekao je Uzinić .

> (VIDEO) Tijelo sv. Leopolda Mandića stiglo u Zagreb!

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako je važno da ta relikvija bude u središtu Županije budući da je upravo sv. Leopold Bogdan Mandić njezin zaštitnik.

”Važno je da nakon Zagreba ta relikvija bude i u središtu naše Županije, posebno jer je sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik naše županije. Naši ljudi su u većini vjernici, poštuju vjeru i tradiciju uopće i siguran sam da će i oni primiti s velikim zadovoljstvom ovu priliku da se susretnu sa svecem”, rekao je Dobroslavić.

Neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića dočekat će se u subotu, 16. rujna oko 20 sati kraj predjela Hladnice, a potom se u procesiji ide do svetišta Gospe od Milosrđa gdje će tijelo biti izloženo. Organizirano je i bdijenje do 4 sata ujutro, kada počinje misa koju će predvoditi fra Mijo Šarčević, kapucin i gvardijan u Varaždinu. Mise u 7 te u 9 sati sati predvodit će don Robert Ćibarić, župnik sv. Mihajla na Lapadu, odnosno fra Marinko Šakota, župnik u Međugorju. U 11 satu misu predvodi mons. Mate Uzinić, a u 14 sati je svečani ispraćaj za Split.

> (FOTO) Oproštajnom molitvom ispraćeno tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića

Podsjetimo, 13. travnja 2016. tijelo svetog Leopolda Mandića stiglo je u Zagreb gdje su na tisuće vjernika u kolonama dolazile kako bi dodirnule sarkofag sveca. Zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao ga je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Čašćenje svečeva tijela bilo je u zagrebačkoj katedrali 13. i 14. travnja, a potom sve do ponedjeljka 18. travnja u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi.

Organizatori ističu kako je tijekom tih pet dana preko 200 tisuća vjernika odalo počast tijelu svetoga Leopolda Bogdana Mandića.

Izvor: Hina/ij