“Nightfever” pokazao da postoji potreba za molitvenim duhovnim sadržajima u srcu sezone

Foto: Dubrovačka biskupija

„Nightfever“, večer otvorenih vrata crkava, večer u čijem srcu je „groznica“ navještaja Božje ljubavi prema svakom čovjeku, održana je u četvrtak, 4. kolovoza u crkvi Male braće u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer koju su većim dijelom animirali mladi volonteri Dubrovačke biskupije uz članove Vijeća za mlade započela je misnim slavljem koje je predvodio don Hrvoje Katušić, svećenik Dubrovačke biskupije na studiju u Rimu. Don Hrvoje je u propovijedi, uz ostalo, podsjetio i da se „Nightfever“ održava u Dubrovniku na blagdan sv. Ivana Marije Vianneja, arškog župnika, zaštitnika svećenika koji nije baš imao velike sposobnosti za učenje, ali je na kraju postao svetac.

Govoreći o pročitanom evanđeoskom ulomku okupljenim vjernicima je skrenuo pozornost na različite susrete Isusa i Petra i na dvije krajnosti. S jedne strane Isusove riječi Petru da će on biti stijena na kojoj će sagraditi Crkvu, a s druge strane zatajenje Isusa od strane tog istog Petra u trenucima Isusove muke.

Propovjednik je istaknuo kako Isus za svoje učenike uzima one koji nisu savršeni, koji imaju grijeha i karakternih manjkavosti, te da se nitko ne smije osjetiti isključenim i nevažnim. Jer Gospodin svakoga treba da preko njega dopre do drugih ljudi, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mise „Nightfever“ je nastavljen klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u zamračenoj crkvi u kojoj je osvijetljena bila samo pokaznica. Mladi ispred crkve na info pultu su davali informacije prolaznicima o tome što se događa u crkvi, a onima koji su željeli ući i vidjeti pružali su svijeće koje su onda oni mogli zapaliti i ostaviti pred Presvetim. Taj čin sabranosti, dok su u redu u crkvi čekali da mogu zapaliti svijeću i pokloniti se pred Presvetim, pratio je pjevanje i sviranje meditativnih pjesama, čitanja biblijskih tekstova na više jezika, razmatranja i molitve, trenuci tišine i sabranosti. Tijekom večeri posjetiteljima koji su u velikom broju i ove godine ušli u crkvi i zapalili svijeću na raspolaganju je bilo više svećenika za razgovor i ispovijed.

Mladi su također turistima koji su ulazili u crkvu uz svijeće ponudili i biblijske rečenice ispisane na papirićima na njihovom jeziku, koje su oni mogli izvući iz košara i ponijeti sa sobom. Treći dubrovački „Nightfever“ pokazao je i ove godine kako postoji potreba za ovakvim sadržajima za vrijeme turističke sezone.

Međunarodni projekt “Nightfever” pokrenut je 2005. godine u Kölnu nakon Svjetskog dana mladih, a u Dubrovniku je prvi put održan 1. kolovoza 2013. godine i od tada se organizira svake godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.