Noć hrvatskog filma: 250 filmova u sedamnaest kina diljem Hrvatske

U osam gradova i sedamnaest kina diljem Hrvatske danas se održava prva Noć hrvatskog filma i novih medija, manifestacija koja će u jednom danu okupiti oko 250 hrvatskih filmova, od klasika do recentnih naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano otvorenje Noći filma održava se večeras u zagrebačkom kinu Europa, gdje će nastupiti Cantus Ansambl, koji će posjetitelje provesti kroz povijest hrvatskog filma izvodeći širok raspon glazbenih stilova, u aranžmanu Frane Đurovića, od klasične glazbe, jazza, mjuzikla do operete i popularne glazbe.

14 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika

U ostalim hrvatskim kinima uz brojne filmove iz povijesti domaće kinematografije i novije naslove, prvi put će se u suradnji s Hrvatskom kinotekom na velikom platnu prikazati 14 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika, “Vuk Samotnjak”, “Breza”, “Lisinski”, “U raljama života”, “Tri Ane”, “Sjenka slave”, “Tajna starog tavana”, “Kapetan Mikula Mali”, “Ljubavna pisma s predumišljajem”, “Idu dani”, “Atentat u Sarajevu”, “Ciguli Miguli” i drugi. Bit će tu i najgledaniji domaći film u povijesti “Tko pjeva zlo ne misli” te prvi hrvatski cjelovečernji zvučni film “Lisinski” iz 1944.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program posvećen djeci otvara Noć filma i donosi dječje klasike i hitove, potom kreće polusatni program najboljih domaćih kratkih igranih filmova te prvi blok dugometražnog igranog filma u 20 sati. Slijedi pola sata animiranih filmova, pa jedan sat dokumentaraca, a netom prije ponoći, kada počinje drugi blok igranog filma, predstavit će se i najznačajniji eksperimentalni radovi domaće kinematografije.

Za svaki grad uključen u projekt sastavljen je specifičan filmski program, a ulaz na sva  je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.