VIDEO i Fotogalerija: Noć istraživača i ove godine priprema brojna iznenađenja Splićanima

Europska noć istraživača održat će se i ove godine u više od 300 gradova diljem Europe zadnjeg petka u rujnu, 26. rujna. Zagreb i Split već dvije godine zaredom su domaćini ovog projekta. Glavna tema ovog događaja je promicanje znanosti pod geslom “Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost”. Početak jedinstvene manifestacije predviđen je u 18 sati u Zagrebu u Avenue Mallu i u Splitu u Marmontovoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano otvorenje je u 19 sati, dok se posebno iznenađenje za posjetitelje može očekivati u 21 sat. Glavne aktivnosti će se odvijati kroz interaktivne Eureka module na malim pozornicama na kojima će istraživači predstavljati svoja znanstvena dostignuća i izazove za budućnost.

Prema riječima Danijela Nejašmića s Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je u Organizacijskom odboru Noći istraživača, njegove kolege s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodgradnje prikazat će svoj trkaći bolid – izgradili su formulu 1 od nule kroz čistu praktičnu primjenu teorije. Kontruirali su i testirali prototip koji će biti predstavljen u Marmontovoj ulici.

Drugi Eureka modul bit će funkcionalna hrana. “To je obogaćena hrana koja mora imati znanstveno dokazan učinak. Taj koncept predstaviti će Kemijsko tehnološki fakultet, Medicinski fakultet i Klinički bolnički centar Split kroz prikaz obrade hrane, anatomiju probavnog sustava, bit majčinog mlijeka kao primjer prve funkcionalne hrane, sve do funkcionalne hrane za bolesnike”, kazao je Nejašmić te dodao kako će Vrtovi budućnosti, modul koji će predstaviti Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, prikazati tradicionalna zanimanja tj. uzgoj voća i povrća – poljoprivreda u koju se implementiraju moderne tehnologije, i to na kulturama masline, vinove loze i drugih mediteranskih kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Modul Upravljanje mislima predstavit će doktorant FESB-a. Taj modul je zanimljiv jer pokazuje kako uz pomoć signala iz mozga kontrolirati video igricu”, pojasnio je.

Istaknuo je i modul Kvantni svemir u kojem će se prezentirati sustav iz CERN-a gdje se istražio Higgsov bozon, najnovije otkriće iz Švicarske te MAGIC teleskopi s Kanarskih otoka koji ispituju granice Svemira.

Modul Obitelj robota predstavit će posjetiteljima robote koji imaju različitu primjenu – mogu pretraživati labirint, skupljanje otpadaka, prelaze preko prepreka – čine osnovu umjetne inteligencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine na Noći istraživača bila je izuzetno popularna modul CSI tj. forenzička identifikacija osoba koja će i ove godine prikazati ono na čemu se ljudi međusobno razlikuju i što omogućuje proces identifikacije osoba.

Zanimljivija strana znanosti posjetiteljima će biti dočarana kroz mikroskopiranje te kroz mobilni tim anesteziologa koji će prikazivati proces oživljavanja. Također, bit će prisutna Ulična znanost koja podrazumijeva pokuse u interakciji znanstvenika s posjetitelja.

Sudjelovanjem na Noći istraživača posjetitelji će moći zaraditi diplomu tako što će dići svoj indeks te kroz različite module dobivati pečate. Kad prikupe sve pečate, dobivaju diplomu kojom ulaze u nagradnu igru s vrijednim nagradama. Njeasmić je istaknuo kako će u 21 sat u oba grada u Hrvatskoj biti iznenađenje za posjetitelje. Prošle godine je to bio Flash Mobe Dance koji donosimo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoji velika predrasuda prema znanstvenicima. Specifičnost njihovog posla je teško dostupna i razumljiva javnosti. No, opet s druge strane, znanstvenici kada pričaju o svojim znanstvenim dostignućima, govore to često na jedan prilično nerazumljiv jezik općoj populaciji. Upravo Europska Noć istraživača pokrenuta je u cilju popularizaciji znanosti, podizanje svijesti šire javnosti zašto su znanstvenici uopće potrebni društvu. Ali i kako bi se srušile predrasude koje postoje prema znanstvenicima. Cilj je također popularizirati znanost kako bi se i mladi odlučili u budućnosti za karijeru u znanosti”, zaključio je Nejašmić.

Donosimo galeriju slika s Noći istraživača 2013. u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.