Nominacije za najbolja ostvarenja u arhitekturi 2018.: Dinko Kovačić laureat Nagrade “Viktor Kovačić”

Foto: www.uha.hr

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavilo je nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. i izvijestilo da je akademik Dinko Kovačić laureat Nagrade “Viktor Kovačić” za životno djelo, te da je arhitektu Tomislavu Premerlu posthumno pripala Nagrada “Neven Šegvić”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijave za Godišnju izložbu realizacija arhitekata i arhitektica u 2018. godini stigla su 64 autorska rada, a ocjenjivao ih je međunarodni stručni žiri u sastavu Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD) te članova Stručnoga savjeta UHA – Ana Šverko i Maroje Mrduljaš, te Ana Mrđa kao koordinatorica, priopćilo je u srijedu Udruženje hrvatskih arhitekata.

Akademiku Dinku Kovačiću Nagrada “Viktor Kovačić” za životno djelo

Akademik Dinko Kovačić jedna je od najrelevantnijih figura splitske i hrvatske arhitektonske scene 20. stoljeća te važan predstavnik kritičkog regionalizma, kroz svoj opus stvorio je jedinstvene i vrijedne primjere koji su hrvatsku arhitekturu pozicionirali na svjetskoj karti, istaknuto je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinko Kovačić rođen je u Splitu 1938. gdje je završio u gimnaziju, a 1963. diplomirao na Arhitektonskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od završetka studija radio je kao odgovorni projektant u projektnim biroima “Tehnogradnja” i “Lavčević” u Splitu, a 1979. prešao je u Zavod za arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U pola stoljeća projektiranja osmislio je velik broj građevina, od kojih je 66 realizirano. Dobitnik je devet prvih nagrada na arhitektonskim natječajima, a uz kontinuirani projektantski angažman, dugogodišnji je član Savjeta za urbanizam grada Splita. Bio je član brojnih žirija na javnim i gradskim natječajima, te član ocjenjivačkoga suda za godišnju nagradu “Borbe”, najvažnije arhitektonske nagrade u bivšoj Jugoslaviji, te “Vladimir Nazor”, nagrade Republike Hrvatske za najbolja godišnja umjetnička ostvarenja. Od početka školske godine 1994./95. pa sve do mirovine bio je angažiran kao redoviti profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, gdje je predavao Zgrade za turizam i slobodno vrijeme te je osnovao i dugi niz godina vodio studentsku ljetnu školu u Bolu na otoku Braču.

Redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) postao je 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nominacije za godišnje nagrade UHA

Za godišnju Nagradu “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskoga stvaralaštva pet je nominacija, a nominirani su Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za projekt Vinarije u Kutjevu, Gorana Giljanović i Eugen Popović za stadion Luke Šokčevića Šaljepina u Gunji, Branimir Medić i Pero Puljiz za upravnu zgradu Valamar Rivijere u Poreču, Branimir Medić i Pero Puljiz za Lifestyle Hotel Vitar u Bolu na Braču, te Mia Roth i Tonči Čerina za Osnovnu školu “Zorka Sever” u Popovači.

Četiri su nominacije za godišnju Nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture. Nominirani su Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi za “Kuću Staka” na zagrebačkome Jabukovcu, Tomislav Krajina za vikend kuću na Jadriji u Šibeniku, Tomislav Pavelić za dogradnju obiteljske kuće na zagrebačkoj Trešnjevci i Arhitektonski biro Turato (koautori: Idis Turato i Marko Liović) za Bedrock House na Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za godišnju Nagradu “Bernardo Bernardi” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u prošloj godini tri su nominacije, a nominirani su Ana Boljar i Ida Križaj Leko za uređenje interijera prostora Rihub u Rijeci, Damir Gamulin i Antun Sevšek za postav izložbe “Prijelomna godina u Hrvatskoj” u Hrvatskome povijesnom muzeju u Zagrebu koja je otvorena u studenome prošle godine, a može se razgledati do rujna ove godine i Vanja Ilić ua Atelier D / 02 u Zagrebu.

Tomislav Premerl (1939. – 2018.) posthumno je nagrađen Nagradom “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture.

Kako je istaknuto, Tomislav Premerl najistaknutiji je povjesničar hrvatske arhitekture internacionalnoga modernizma, arhitekture između dvaju svjetskih ratova i poslije Drugoga svjetskog rata. Njegovo kapitalno djelo “Hrvatska moderna arhitektura između dva rata – nova tradicija” pionirski je iskorak u obradi i interpretaciji hrvatske moderne, a o važnosti te knjige svjedoče i njezina tri izdanja (1989., 1990., 2015.). Knjiga sintetizira teorijsku misao i projektantsku praksu hrvatske međuratne arhitekture i urbanizma, a istovremeno je i jedinstveni kompendij njezinih aktera i djela čime je postala ishodište svih daljnjih istraživanja hrvatske arhitektonske i urbanističke produkcije 20. stoljeća.

Osim ovoga temeljnog djela kojim se svrstao među vodeće hrvatske povjesničare arhitekture Tomislav Premerl je objavio još četiri autorske knjige iz područja povijesti i teorije arhitekture: Nastajanje u suncu – eseji o makedonskoj arhitekturi s putovanja ljeta 1962. (2002.), Zagreb, grad moderne arhitekture (2003.), Prepoznavanje arhitekture (2005.) te Povijesnost arhitekture (2017.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Premerl stvorio je cjelovito i slojevito profesionalno djelo od monumentalne važnosti za povijest hrvatske arhitekture 20. stoljeća, istaknuto je.

Za godišnju Nagradu “Neven Šegvić” za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2018. nominirani su Neven Fabijanić za “Slike po Ivanu (Đovaniju)”, Luka Skansi (urednik), Ivo Alebić, Nives Franić, Primož Fijavž, Studiobotas za prijevod knjige “Moisej Ginzburg: Ritam u arhitekturi”, te Darovan Tušek za Leksikon splitske moderne arhitekture.

Godišnja izložba i dodjela Nagrada UHA realizira se u koprodukciji s Društvom arhitekata Rijeka (DAR) i DeltaLabom te programskim pravcem “Slatko i slano” koji je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložba će biti otvorena 28. ožujka u Rijeci u prostoru Zgrade IVEX na adresi Delta 5 kada će biti dodijeljene i nagrade, a moći će se razgledati mjesec dana, odnosno do 28. travnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.