Obilježena 70. godišnjica osnutka riječkoga Zavoda HAZU

Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci u četvrtak je svečanom akademijom u riječkoj gradskoj vijećnici obilježio 70. godišnjicu osnutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavod je osnovan 28. svibnja 1945. godine pod imenom Jadranski institut sa zadatkom da znanstveno potkrijepi težnje ujedinjenja Istre i dijelova kvarnerskog područja Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji. Rezultati istraživanja znanstvenika i stručnjaka tadašnjega instituta korišteni su uspješno kao argument na mirovnim konferencijama u Parizu na kojima se utvrđivala zapadna granica tadašnje države.

70 HAZU Rijeka

Skup je otvorila upraviteljica Zavoda Sanja Holjevac a nakon nje je govorio predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Ustvrdio je da je Akademija od osnutka do utemeljenja Hrvatske kao države imala simboličnu vrijednost supstituta državnosti. Danas HAZU, osim čuvanja identiteta i predstavljanja nacije i države osigurava jedinstvo nacije zadržavajući ideološku nepristranost, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kusić je istaknuo da nacionalni konsenzus, koji se u posljednje vrijeme spominje, u HAZU postoji. Akademija je okrenuta budućnosti i uključena u otvorena pitanja društva i države, ali ne na način kako se to često od nje očekuje. Od Akademije se traži da arbitrira i uvuče se u povijesne svađe, rekao je. Dužnost nam je da okupljamo najkvalitetnije znanstvenike i stručnjake iz društva, organizirajući skupove i druga događanja pa je tako prošle godine HAZU organizirala 350 događanja i i objavila 174 izdanja, naglasio je.

Kusić je ocijenio da se utjecaj HAZU danas osjeća mnogo više nego prije jer se sve češće Akademiju pita za mišljenje ili traži njeno sponzorstvo. To se događa jer ili bolje radimo ili je situacija u društvu teža pri čemu se gubi povjerenje u institucije a tome HAZU još odolijeva, ustvrdio je predsjednik Akademije.

70 HAZU Rijeka 3

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naglasio je vrijednost djelovanja Jadranskog instituta kao prethodnice Zavoda u osiguranju povrataka Istre matici. Antifašističkom borbom su ti krajevi oslobođeni i vojska je stala na granicu a ona je potom potvrđena radom instituta, rekao je. Naveo je da Akademija može danas pomoći da dnevna politika ne nastavi s dijeljenjem ljudi.

Sudionike skupa pozdravili su voditelj Zavoda Petar Strčić, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović i prorektor Sveučilišta u Rijeci Jože Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.