Odlična knjiga ‘Sveta Hildegarda i hrana kao lijek’ i dalje na vrhu Verbumove top ljestvice

Foto: Verbum

Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u srpnju donosi deset vrijednih i zanimljivih preporuka za čitatelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrh top ljestvice najtraženijih naslova u srpnju i dalje zauzima jedinstvena knjiga “Sveta Hildegarda i hrana kao lijek” autora Wigharda Strehlowa, jednog od najvećih poznavatelja Hildegardine medicine koji već 25 godina primjenjuje Hildegardine savjete u medicini i prehrani. Autor je na jednomu mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima sv. Hildegarde. Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica, a u drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima svete Hildegarde, a koje je dr. Strehlow iz njezinih spisa sabrao i na praktičan način, prikladan suvremenomu čovjeku uobličio nazvavši ih jednostavno: Hildegardina kuhinja. Ova jedinstvena knjiga sa sveobuhvatnim uputama o prehrani sv. Hildegarde bit će od pomoći i praktične koristi mnogima koji traže savjete o hrani i zdravlju kao i o načinima priprave zdravih i ukusnih jela.

Na drugom mjestu je svjetski bestseler br. 1 – “12 pravila za život“, knjiga koja je dugi niz tjedana bila na prvom mjestu svih relevantnih svjetskih top ljestvica najprodavanijih knjiga, a i sada je jedna od najtraženijih na svijetu. Autor ovog bestselera je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. To čini na vrlo dojmljiv i jednostavan način, pišući s puno humora i s mnoštvom konkretnih primjera što sve knjigu čini zanimljivom i edukativnom tako da “12 pravila za život” sa zanimanjem čita najširi krug ljudi, neovisno o dobi, svjetonazoru i obrazovanju.

Treće mjesto zauzima najpoznatija i najpotpunija hrvatska ljekaruša – “Ljekaruša” franjevca Jure Marčinkovića. Ovaj poznati franjevac već se više od sedamdeset godina bavi ljekovitim biljem i pripravcima, proučava stare ljekaruše i recepte te ih sam dorađuje pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi skriveni duhovni biser s početka 20. stoljeća “Tajni dnevnik Elisabeth Leseur” koji i u našemu vremenu odiše nevjerojatnom svježinom. Ova nadahnjujuća i potresna knjiga donosi intimni dnevnik, duhovne zapise i misli žene koja je gotovo dvadeset pet godina provela u braku s gorljivim ateistom koji se otvoreno izrugivao njezinoj vjeri i pokušavao je odvratiti od nje. Nakon Élisabethine smrti, čitajući ovaj tajni dnevnik za čije postojanje do tada nije znao, njezin suprug Félix biva zadivljen njezinim nutarnjim životom i obraća se na kršćanstvo, a potom pristupa dominikanskom redu te postaje svećenik. Ova potresna knjiga koja snažno svjedoči o snazi ljubavi, molitve i žrtve te o posvetnoj moći sakramenta braka može u mnogima potaknuti istinsku duhovnu preobrazbu.

Na petom mjestu je knjiga “Stvoreni za sreću” Fultona J. Sheena u kojoj tumači tajnu istinske sreće i koji su nužni koraci u njezinu postizanju. Sheen objašnjava da kršćanstvo nije etički sustav, skup pravila ili dobrih uputa koje treba provesti u praksu. Kršćanstvo se prvenstveno sastoji u osobnomu odnosu s Isusom, a duhovni život podrazumijeva da budemo nanovo stvoreni i pridruženi novomu, višem životu – nadnaravnom životu milosti. Savjeti i ideje, kao i jasni koraci i smjernice čine ovu knjigu korisnim suputnikom u propitivanju vlastitoga života kao i u potrazi za njegovim konačnim smislom.

Šesto mjesto zauzela je knjiga “Velika Biblija u stripu“, najbolja i najkompletnija ilustrirana Biblija u atraktivnoj formi stripa. S više od 200 biblijskih pripovijesti koje donosi kronološkim slijedom ova vizualna odiseja donosi uzbudljiv, napet, intrigantan i vjerodostojan prikaz povijesti spasenja, od Knjige Postanka do Knjige Otkrivenja. Gotovo 750 stranica punoga kolorita sadrže tisuće sjajnih ilustracija Sergia Cariella – svjetski priznatoga crtača stripova koji je među ostalim radio i za strip magnate Marvel i DC Comics. Zahvaljujući energičnu dizajnu, izraženoj igri pokreta, svjetla i sjene te izvrsnoj emocionalnoj karakterizaciji likova ovoga poznatog majstora stripa pred našim očima vjerno oživljava drevni svijet biblijske povijesti. Cjelovita i privlačna sadržaja “Velika Biblija u stripu” osvojila je čitatelje svih generacija postavši međunarodni bestseler preveden na gotovo stotinu jezika i prodan u više od milijun primjeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sedmom mjestu je potresna priča “Dobar boj“, a riječ je o životnoj ispovijesti autorice Susanne Bo koja je kroz suprugovu bolest i smrt iznova pronašla Boga. On je ateist, odijeva se moderno, posjećuje diskoteke i nitko ne razumije što radi u vjerskoj zajednici. Ona je dobra djevojka koja ide u crkvu, studira, ne izlazi mnogo i živi mirnim životom. Tu su zaljubljivanje, potom zaruke, na kraju vjenčanje i rođenje dviju djevojčica. Sa svim poteškoćama i radostima koje takvi trenutci donose. Stvarna je i Luigijeva bolest: tumor na mozgu koji se, unatoč brojnim zahvatima i liječenjima, uvijek iznova vraća. Tek malo-pomalo zamjećujemo da se uloge koje smo mislili da poznajemo mijenjaju: ateist Luigi je taj koji će, kako se njegovo tijelo polako gasi, shvatiti da patnja ima smisao kada se prinosi dok će njegova žena Susanna, dobra djevojka koja ide u crkvu, otkriti posve drukčiju vjeru od one koju je uzimala zdravo za gotovo. Ovo je njezina potresna priča o životnoj borbi zbog koje ćete plakati i smijati se, ispovijest koja će vam dati snage za život te vas ispuniti vjerom i nadom.

Slijedi izvrsna knjiga pape Franje “Deset zapovijedi” u kojoj Sveti Otac doslovno mijenja perspektivu: zapovijedi se više ne promatraju kao zabrane nego kao “riječi” slobode. Papa nam pomaže da bolje razumijemo pojedine zapovijedi, zapravo bolje upoznajemo Krista, sve bolje zapažamo ono što u našoj nutrini odgovara tomu Licu. Kateheze sadržane u ovoj knjizi ukazuju tako na put života i stvaraju privlačnost prema promjeni, a ne osjećaje krivnje. One, po riječima don Fabija Rosinija iz predgovora knjizi, pobuđuju „našu volju da živimo i ljubimo, da budemo slobodni, autentični, odrasli, puni ljubavi, vjerni, velikodušni, iskreni i lijepi“.

Na devetom mjestu je je najdiskutiranija i najvažnija vjerska knjiga desetljeća “Benediktova opcija” autora Roda Drehera u kojoj iznosi smionu tvrdnju da je put u budućnost zapravo put iz prošlosti – onaj sv. Benedikta. Taj monah koji je živio u 6. stoljeću bio je užasnut moralnim raspadom Rimskoga Carstva te se povukao u divljinu i ondje udario temelje novomu kršćanskom načinu življenja. Danas vidimo kako nastaje nov oblik barbarizma. Mnogi kršćani zatvaraju oči pred tim i njihove su vjerske zajednice preslabe da odole tomu procesu. U nastaloj duhovnoj krizi pomoć ne će doći od politike. Potrebna je Benediktova opcija, strategija koja se oslanja na autoritet Svetoga pisma i mudrost drevne Crkve i kojoj je cilj dobrovoljno prihvaćanje egzila iz suvremene kulture radi izgradnje trajne, čvrste i otporne kontrakulture. Ova je knjiga namijenjena svim kršćanima koji mogu i znaju čitati znakove vremena. Ne će nam pomoći ni lažni optimizam ni fatalističko očajavanje. Jedino vjera, nada i ljubav utjelovljene u obnovljenoj Crkvi mogu poduprijeti vjernike u izazovima, krizama i pritiscima koji nas očekuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje mjesto top ljestvice najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u srpnju zauzeo je duhovni bestseler “Samo ljubav stvara” poznatog talijanskog svećenika Fabija Rosinija koji u svom djelu polazi od činjenice da nam je milosrđe danas postalo nepoznanicom, a istodobno nam je potrebnije više no ikada. Brkamo milosrđe s općenitim suosjećanjem, oprostom ili prihvaćanjem u skladu s našim trenutnim osjećajima. A milosrđe je nešto posve drugo. Ono je čin, spoznaja, mudrost, briga. Ne proizlazi iz čovjeka sama, nego je plod duboka i intimna odnosa s Bogom, ono je Božje djelo u nama. Tumačeći djela duhovnoga milosrđa don Fabio pokazuje da bez milosrđa ne možemo živjeti jer nam upravo ono otvara vrata k istinskoj sreći. Samo istinska ljubav pruža istinsku sreću. “Samo ljubav stvara”, bile su posljednje riječi sv. Maksimilijana Kolbea koji je dao život za spas drugoga čovjeka u zloglasnomu logoru Auschwitz.

Sve knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.