Održan prvi sastanak hrvatsko-srpskog povjerenstva o Alojziju Stepincu

Blaženi Alojzije Stepinac
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

U utorak i srijedu, 12. i 13. srpnja održan je u Vatikanu prvi sastanak Mješovitog povjerenstva hrvatskih i srpskih stručnjaka koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Povjerenstvo je osnovano na inicijativu Svetog Oca, nakon nekoliko sastanaka i konzultacija predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne Crkve i Hrvatske biskupske konferencije, kako bi se odgovorilo na potrebu za razjašnjenjem nekih povijesnih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je zaduženo poduzeti znanstveni rad, prema metodologiji povijesnih znanosti, utemeljenoj na raspoloživoj dokumentaciji i njezinoj kontekstualizaciji. Ona se neće uplitati u postupak kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji je u uskoj nadležnosti Svete Stolice, piše IKA.

Predviđen je niz sastanaka koji bi trebao biti zaključen u roku od 12 mjeseci.

Povjerenstvo djeluje u sljedećem sastavu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedništvo “pokroviteljstva” Svete Stolice: o. Bernard Ardura, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti.
Članovi Katoličke Crkve u Hrvatskoj: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; mons. Antun Škorčević, biskup požeški; dr. Jure Krišto s Hrvatskog instituta za povijest; dr. Mario Jareb iz Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Članovi Srpske pravoslavne Crkve: metropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan, prof. Darko Tanasković, veleposlanik, stalni izaslanik Republike Srbije pri UNESCO-u.

Sljedeći sastanak održat će se u Zagrebu 17. i 18. listopada 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je nakon prošlogodišnjeg posjeta Vatikanu, gdje je razgovarao s papom Franjom, izjavio kako mu je papa rekao da “njegova želja nije da dođe do neslaganja u kršćanstvu”, te da bi “Stepinac bio prvi svetac kojeg ne bi priznala Srpska pravoslavna crkva, što on ne želi”, zbog čega Stepinca ne želi proglasiti svetim bez ispitivanja navoda srpske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.