Održan radiofonijski projekt Mali Princ izveden u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek

Foto: Akademija dramskih umjetnosti

U dvorani popunjenoj do zadnjeg mjesta, u Kušlanovoj 59a, u utorak, 4. lipnja izveden je neuobičajen interdisciplinarni umjetnički projekt prema motivima kultne pripovijetke za djecu i odrasle Antoinea de Saint Exuperyja.

Publika najvećim dijelom sastavljena od učenika osnovne i srednje škole Centra Vinko Bek, nastavnika i suradnika Centra, te studenata i profesora Akademije dramske umjetnosti, uživala je netremice prateći glumačku izvedbu radiodramskog projekta, protkanu dizajniranim zvukom, živom glazbom i zvukom proizvedenim pomoću rekvizita.

Zadovoljna reakcijama slijepih i slabovidnih učenika, ovim povodom ravnateljica Centra Vinko Bek Ivana Rotim izjavila je: “Naši učenici dobili su priliku doživjeti kako nastaje radio drama, nakon izvedbe dodirnuti i isprobati korištene rekvizite. Studenti su nam priuštili jedno drugačije i zanimljivo poslijepodne. Ovo je jako lijepa suradnja, nadamo se ne i posljednja, a korist je, vjerujem, obostrana.”

Navedeni projekt prvi je dio završnog preddiplomskog projekta iz kazališne umjetnosti Ante Ševe, studenta 3. godine na Odsjeku produkcije, te završni rad iz kolegija Radiofonija studenta 2. godine diplomskog studija iz Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti, Hrvoja Korbara, koji je ujedno redatelj i autor dramatizacije.

Mladi redatelj, koji iza sebe ima nekoliko uspješnih autorskih djela u radijskom mediju (dokumentarne radio drame Puhači s tračnica i Mrtva slatko pjevam) te istraživanja u domeni spajanja žive kazališne izvedbe i radijskog medija (S. Beckett: Ne mogu nastaviti. Nastavit ću, autorski projekt Drvo koje je pjevalo, Bajsove vrpce prema motivima radova Zvonimira Bajsića) istaknuo je: “Iako živimo u vremenu koje uglavnom percipiramo putem vizualnog, ne smijemo zaboraviti da se sa vanjskim svijetom prvi put susrećemo upravo putem zvuka i slušanja. Tišina i zvuk prostori su za putovanje u svjetove onkraj vidljivog i opipljivog, za putovanje u unutarnje svjetove, a Mali princ priča je koja govori upravo o onom svijetu koji nosimo u sebi”.

U prilog uspjehu projekta govori i iskazani interes predsjednika Udruge slijepih Grada Zagreba, Branimira Šutala, da se ista izvedba upriliči i za odrasle članove udruge.

Drugi dio završnog preddiplomskog projekta studenta Ante Ševe je post-produkcija radio drame Mali princ koja će od 1. listopada 2019. godine biti dostupna u digitalnom repozitoriju Akademije dramske umjetnosti na adresi www.repozitorij.adu.unizg.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr