Okomitim plesom na zidinama kaštela Grimani otvara se Festival u Svetvinčentu

Predstavom “Little Nemo” na zidinama kaštela Grimani talijanska skupina Il Posto Vertical Dance otvorit će 18. srpnja u Svetvinčentu jubilarni Festival plesa i neverbalnog kazališta, koji je od osnutka prije petnaest godina postao nezaobilazno odredište ljubitelja plesa tijekom ljeta u Hrvatskoj, kada trgovi i uličice tog istarskog gradića postaju svojevrsna plesna pozornica.

Talijanska predstava počiva na međusobnom odnosu plesa, muzike i arhitekture, a nadahnuta je slikama venecijanskog slikara Tintoretta. Izvodi se kroz vertikalni i zračni ples, što je zaštitni znak skupine Il Posto Vertical Dance koja je tijekom godina ostvarila niz koreografija na fasadama zgrada, mostovima, tornjevima, svjetionicima, samostanima, povijesnim palačama, ali i u kazalištima, muzejima i industrijskim građevinama.

Jubilarni 15. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat okupit će do 21. srpnja plesne umjetnike iz Koreje, Italije, Slovačke, Poljske, Španjolske, Belgije i Hrvatske. Na večer otvorenja nastupit će i korejska skupina Ahnsooyoung Company sa svojom verzijom “Labuđeg jezera”, mješavinom hip hopa i suvremenog plesa te Marjana Krajač iz Hrvatske s “Koreografskom fantazijom”.

Idućih dana nastupit će i belgijska koreografkinja Sabine Molenaar, bivša plesačica iz Peeping Tom Collectiva, sa solo predstavom “That’s it” u kojoj pokretom prikazuje snove koji transformiraju tijelo, vrijeme i prostor, te španjolska skupina Atempo Circ s kombinacijom cirkuserije i plesa u predstavi “Deal”. Iz Španjolske dolazi i predstava “Incognito” dueta Momentum Association, koji se susredotočuje na tijelo, njegovu fizičku i apstraktnu dimenziju, te virtuoznost.

Poljski kolektiv plesača Zawirowania Dance Theatre izvest će predstavu “Closeness”, sastavljena od poetskih slika kojima je početna točka pitanje o tome ostvarujemo li odnos s drugom osobom ili tek vlastitom idejom o toj osobi, a slovački koreograf Milan Tomašik će u izvedbi petero plesača predstaviti svoj rad “The Merriments of the Past”. Zagrebački plesni ansambl izvest će “Rekvijem za Z”, Ansambl suvremenog plesa VEM, Vesna Mimica “Izlog moje duše”, a Martina Nevistić s plesačima “Sizofov Pink”.

“Od osnutka festivala do danas koncept festivala je upoznati publiku s različitim koreografskim rukopisima i autorskim pristupima u plesu, od mainstream grupa čiji je izričaj strogo plesni, do plesnih umjetnika koji jako reduciraju vještinu jer im je bitan koncept. Prikazivanje različitih žanrova u plesnoj umjetnosti i toga da je pojam suvremenog plesa vrlo širok i umjetnički uzbudljiv i danas je naš cilj”, izjavila je u povodu otvorenja ravnateljica festivala Snježana Abramović Milković.

U posljednjih četrnaest godina bilo je predstavljeno više od 190 radova 170 plesnih grupa i koreografa iz cijeloga svijeta, a kao krunu festivala Abramović ističe otvaranje Mediteranskog plesnog centra, prostora koji služi za rezidencije i edukaciju plesnih umjetnika tijekom cijele godine.

Ovaj plesni festival od ostalih izdvaja odličan prijem stanovnika Svetvinčenta. “Odmah su nas prihvatili, jer je ovo mjesto toliko dugo spavalo, a mi smo im donijeli neku živost, doveli strane umjetnike, goste. Neke lokalne gospođe gledale su sve predstave u ovih 14 godina Festivala pa i one vrlo konceptualne, donijele bi svoje stoličice i odgledale cijeli program”, napomenula je Abramović. Stoga se festival trudi, unatoč teškoj financijskoj situaciji, zadržati tradiciju besplatnih ulaznica mještanima, zaključila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah