Okomitim plesom na zidinama kaštela Grimani otvara se Festival u Svetvinčentu

Predstavom “Little Nemo” na zidinama kaštela Grimani talijanska skupina Il Posto Vertical Dance otvorit će 18. srpnja u Svetvinčentu jubilarni Festival plesa i neverbalnog kazališta, koji je od osnutka prije petnaest godina postao nezaobilazno odredište ljubitelja plesa tijekom ljeta u Hrvatskoj, kada trgovi i uličice tog istarskog gradića postaju svojevrsna plesna pozornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska predstava počiva na međusobnom odnosu plesa, muzike i arhitekture, a nadahnuta je slikama venecijanskog slikara Tintoretta. Izvodi se kroz vertikalni i zračni ples, što je zaštitni znak skupine Il Posto Vertical Dance koja je tijekom godina ostvarila niz koreografija na fasadama zgrada, mostovima, tornjevima, svjetionicima, samostanima, povijesnim palačama, ali i u kazalištima, muzejima i industrijskim građevinama.

Jubilarni 15. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat okupit će do 21. srpnja plesne umjetnike iz Koreje, Italije, Slovačke, Poljske, Španjolske, Belgije i Hrvatske. Na večer otvorenja nastupit će i korejska skupina Ahnsooyoung Company sa svojom verzijom “Labuđeg jezera”, mješavinom hip hopa i suvremenog plesa te Marjana Krajač iz Hrvatske s “Koreografskom fantazijom”.

Idućih dana nastupit će i belgijska koreografkinja Sabine Molenaar, bivša plesačica iz Peeping Tom Collectiva, sa solo predstavom “That’s it” u kojoj pokretom prikazuje snove koji transformiraju tijelo, vrijeme i prostor, te španjolska skupina Atempo Circ s kombinacijom cirkuserije i plesa u predstavi “Deal”. Iz Španjolske dolazi i predstava “Incognito” dueta Momentum Association, koji se susredotočuje na tijelo, njegovu fizičku i apstraktnu dimenziju, te virtuoznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski kolektiv plesača Zawirowania Dance Theatre izvest će predstavu “Closeness”, sastavljena od poetskih slika kojima je početna točka pitanje o tome ostvarujemo li odnos s drugom osobom ili tek vlastitom idejom o toj osobi, a slovački koreograf Milan Tomašik će u izvedbi petero plesača predstaviti svoj rad “The Merriments of the Past”. Zagrebački plesni ansambl izvest će “Rekvijem za Z”, Ansambl suvremenog plesa VEM, Vesna Mimica “Izlog moje duše”, a Martina Nevistić s plesačima “Sizofov Pink”.

“Od osnutka festivala do danas koncept festivala je upoznati publiku s različitim koreografskim rukopisima i autorskim pristupima u plesu, od mainstream grupa čiji je izričaj strogo plesni, do plesnih umjetnika koji jako reduciraju vještinu jer im je bitan koncept. Prikazivanje različitih žanrova u plesnoj umjetnosti i toga da je pojam suvremenog plesa vrlo širok i umjetnički uzbudljiv i danas je naš cilj”, izjavila je u povodu otvorenja ravnateljica festivala Snježana Abramović Milković.

U posljednjih četrnaest godina bilo je predstavljeno više od 190 radova 170 plesnih grupa i koreografa iz cijeloga svijeta, a kao krunu festivala Abramović ističe otvaranje Mediteranskog plesnog centra, prostora koji služi za rezidencije i edukaciju plesnih umjetnika tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj plesni festival od ostalih izdvaja odličan prijem stanovnika Svetvinčenta. “Odmah su nas prihvatili, jer je ovo mjesto toliko dugo spavalo, a mi smo im donijeli neku živost, doveli strane umjetnike, goste. Neke lokalne gospođe gledale su sve predstave u ovih 14 godina Festivala pa i one vrlo konceptualne, donijele bi svoje stoličice i odgledale cijeli program”, napomenula je Abramović. Stoga se festival trudi, unatoč teškoj financijskoj situaciji, zadržati tradiciju besplatnih ulaznica mještanima, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.