U Omišu kritizirali predsjedničinu dodjelu nagrade klapi Intrade: ‘Davno su napustili izvornu klapsku pjesmu’

Foto: fah

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mijo Stanić uputio je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u povodu dodjele Povelje Republike Hrvatske klapi “Intrade”, čije je obrazloženje, kako tvrdi, izazvalo zatečenost brojnih klapa koje iz godine u godinu pohode Omiš u borbi za “svjetska” odličja, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U opširnom priopćenju, koje je zbog prostora u dnevnim novinama potrebno kratiti, Stanić se, iako se ne želeći zamjeriti nikome, ipak poprilično oštro, ali i suvislo osvrnuo na ovaj problem u ime stožerne ustanove kad je riječ o očuvanju i razvoju klapskog a cappella pjevanja, koje odnedavno štiti i UNESCO kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Problem je nastao jer u obrazloženju uručene Povelje stoji da se ona dodjeljuje “za osobite zasluge u besprijekornom glazbenom izričaju, izraženoj sugestivnosti izvođenja pjesama te promociji klapskog pjevanja u Republici Hrvatskoj i u svijetu”.

‘Intrade’ plove drugim vodama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Cijeli je niz klapa koje su, kao osvajačice najsjajnijih odličja na Omiškom festivalu, zaslužile biti u prednosti pred nagrađenima, primjerice klapa “Trogir”, prema mišljenju mnogih najbolja klapa svih vremena. Klapa koja je nagrađena s vaše strane jedino je odličje u Omišu, i to ne najsjajnije, u kategoriji za najbolju klapu osvojila prije 32 godine, a u istoj kategoriji se ne natječe već 17 godina.

Klapa “Intrade” odavno je napustila “Omiš” i izvornu klapsku pjesmu, te zaplovila nekim drugim, komercijalnim vodama. Iako im pravo na to nitko ne osporava, sporno, ili u najmanju ruku nespretno sročeno ispada obrazloženje dodijeljene im Povelje. Takvo kakvo jest, ono zbunjuje javnost i daje pogrešnu sliku o onome što klapska pjesma prema svojoj definiciji jest, a u odnosu na ono što odlikovana “klapa” danas prezentira. Ono dovodi u pitanje i status klapske pjesme na UNESCO-ovoj listi svjetske nematerijalne baštine – napisao je ravnatelj FDK, uz napomenu:

– Volio bih da griješim, pa da sljedeće godine, nakon dugo vremena, klapu “Intrade” vidimo kao posebne goste jedne od večeri 52. Festivala dalmatinskih klapa, i to u izvođenju iskonske klapske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst u cijelosti pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.