Orgulje kao izuzetan instrument: počinje Festival orguljaške baštine otoka Visa

Foto: fah

U viškoj Crkvi gospe od Spilica u ponedjeljak počinje treći Festival orguljaške baštine otoka Visa, koji u vrijeme kada na otoku boravi veliki broj turista promiče orgulje kao izuzetan instrument i obogaćuje kulturnu ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival ove godine ima posebno značenje i težinu – posvećen je svom prerano preminulom osnivaču, voditelju i “spiritus movensu” Jakši Darliću, dugogodišnjem aktivnom članu župnog zbora, ističe organizator, udruga Ars Issae.

“Malo koji naš otok može se pohvaliti brojnošću orgulja kao Vis. Na otoku postoji četiri orgulja, od kojih su one iz 1670. godine u crkvi Gospe Gusarice najstarije u Dalmaciji”, dodaju.

Na besplatnim koncertima do 17. kolovoza Vis i Komiža će ugostiti niz glazbenih umjetnika i ansambla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi koncert donosi nastupe polaznika 25. seminara pjevanja pod umjetničkim vodstvom Snježane Bujanović-Stanislav koji će izvesti poznata djela sakralne glazbe, uz pratnju Lane Bradić.

Međunarodni pjevački seminar na otoku Visu osnovan je 1993. i u proteklih 25 godina je ugostio mnoge danas ugledne domaće i inozemne umjetnike i ugledne vokalne pedagoge kao goste predavačem održavši više od 70 koncerata klasične vokalne glazbe.

U drugom dijelu koncerta nastupa mješoviti župni zbor “Gospe od Spilica”, uz pratnju Matea Narančića, koji će prvi put široj javnosti izvesti ‘dragulj’ glazbene otočke baštine – djelo “Miserere” – “Smiluj mi se Bože”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o zahtjevnom i jedinstvenom djelu koje se izvodi jednom godišnje u Velikom tjednu, za vrijeme četrdesetosatnog klanjanja.

Župni zbor gospe od Spilica djeluje više od 65 godina okupljajući nerijetko i po nekoliko generacija obitelji, koje i dalje prenose i čuvaju tradiciju otočke kulturne baštine.

Osim Darliću, taj se koncert održava i u spomen na don Paulina Bjaževića, dugogodišnjeg viškog župnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tjedan dana u viškoj Crkvi Sv. Jerolima nastupaju mezzosopranistica Katarina Tomaš, bariton Marin Čargo, s Bornom Barišićem na orguljama, koji u istom sastavu gostuju i 1. kolovoza u Crkvi Sv. Marije (Gospa Gusarica) u Komiži.

Trio Corona (sopranistica Jelena Čilaš te Ivan Bralić na trublji i Mirko Jankov na orugljama) nastupa 7. kolovoza u Crkvi Sv. Jerolima, a dan kasnije i u Komiži.

Koncerte će imati i Trio Lur – sopranistica Rea Alaburić, Lucija Rašeljka Petrač na flauti i Ursa Vukman na orguljama (16. i 17. kolovoza u Komiži i Visu).

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Visa i turističke zajednice Grada Komiže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.