Otvoren Hrvatski bal u Beču

Tradicionalni 23. Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport otvoren je u subotu navečer u dvorani Arcotela Wimberger u Beču.

Bal je okupio oko 600 Hrvata iz Beča i Austrije, njihove goste iz Hrvatske te prijatelje Austrijance i pokrovitelje te kulturne manifestacije gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te predstojnicu Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Dariju Krstičević.

“Ta kulturna manifestacija je tradicija i simbol okupljanja Hrvata i njihovih gostiju u austrijskoj metropoli”, naglasio je prigodom otvaranja predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport Miroslav Piplica.

Austrijsko- hrvatska zajednica za kulturu i sport osnovana je 1990., koordinira rad 26 hrvatskih udruga i dviju sportskih liga Hrvata u Beču i ima više od 5000 aktivnih članova rekao je Piplica.

“Bal je hvalevrijedna tradicija, prigoda zajedničkog druženja i susreta i očuvanja kulture i običaja naših ljudi koji su našli drugu domovinu u Austriji i postali pravi most između dva glavna grada”, rekao je Bandić, koji je i počasni predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport.

“Bal povezuje Zagreb i Beč s kojim Zagreb i Hrvatska imaju iznimno bliske i prijateljske odnose”, rekao je Bandić.

Krstičević je istaknula važnost te priredbe u njegovanju hrvatske vlastitosti i kulturne baštine te najavila daljnje jačanje veza i suradnje s iseljenom Hrvatskom što je i glavna zadaća tog ureda.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Babić (HDZ) ocijenio je bal kao značajnu poveznicu među Hrvatima u Austriji što potvrđuje i činjenica da je riječ već o 23. tradicionalnom okupljanju na toj priredbi.

Bal se održava pod pokroviteljstvom Zagreba i Beča, hrvatskog veleposlanstva u R. Austriji te Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

U glazbenom dijelu priredbe nastupaju Jole, Lidija Bačić i Ana Rucner, a nastupit će i Kulturno umjetnička društva Tomislavgrad i Bosanska Posavina iz Beča.

Izvor: hina
Photo: Smilja Erak / kroativ.at