Papa Franjo podržao slovački referendum za zaštitu djece i obitelji: ‘Nastavite hrabro!’

Papa Franjo je uoči slovačkog referenduma o braku poručio Slovacima koji se bore u obrani obitelji da im je blizu i da budu hrabri. Tijekom jutarnje svete mise koju je Sveti Otac predvodio u četvrtak u Domu sv. Marte u Vatikanu prisustvovala je skupina Slovaka koji studiraju ili rade u Rimu, javio je L’Osservatore Romano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je izrazio svoju “bliskost hrabroj Crkvi u Slovačkoj, koja se u ovom trenutku, i u ovom vremenu, bori za zaštitu obitelji”.

“Nastavite hrabro!” poručio im je Sveti Otac.

Više od 410 000 slovačkih građana podržalo je inicijativu “Savez za obitelj” (Aliancia za rodinu) i zatražilo raspisivanje referenduma za zaštitu djece i obitelji koji će se održati u subotu 7. veljače 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendumska pitanja na koja će Slovaci odgovarati sa “ÁNO” (da) ili “NIE” (ne) glase:

1. Slažete li se da ni jedna zajednica, osim muške i ženske, ne može nazvati bračnom?

2. Slažete li se da homoseksualnim osobama i grupama ne bi trebalo dopustiti posvajanje djece, a potom i odgajanje djece?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Slažete li se da škole ne mogu zahtijevati od djece da sudjeluju u obrazovanju koje se odnosi na spolno ponašanje i eutanaziju, ukoliko se roditelji i sama djeca ne slože sa sadržajem obrazovanja?”

Potrebna izlaznost 50 posto

Da bi referendum u Slovačkoj bio valjan, treba izaći 50 posto birača. To se ostvarilo samo 2 puta – kad su Slovaci odlučivali o neovisnosti od Čehoslovačke i o ulasku u Europsku uniju. Nekoliko drugih referenduma koje je organizirala država nije doseglo potrebni kvorum. Ovo je prvi referendum koji su u Slovačkoj zatražili sami građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.