Papa Franjo: Sveci su obični ljudi, koje svijet smatra posebnim, a Bog prvima

„Sveci su obični ljudi, koje svijet smatra posebnim, a Bog prvima“, rekao je Papa Franjo u svom današnjem nagovoru okupljenim vjernicima na trgu Sv. Petra. Izrazio je osim toga i svoju veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Jeruzalemu, svetom gradu za židove, muslimane i kršćane. Izrazio je nadu, da će Jeruzalem ipak postati sve jači znak i prethoditi miru kojega Bog želi za cijeli ljudski rod, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernicima je povjerio, da će popodne posjetiti rimsko groblje Verano, gdje će služiti misu. „Posjetom glavnom rimskom groblju želim se duhovno pridružiti onima koji će ovih dana na raznim grobljima svijeta moliti se za svoje drage preminule“, rekao je papa Franjo koji se u svom govoru osvrnuo na svetkovinu Svih Svetih.

„Svetkovina Svih Svetih je intenzivan trenutak vjere, molitve i razmišljanja o posljednjim stvarima života“, rekao je Papa Bergoglio, primjetivši, kako slaveći svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan hodočasnička Crkva na zemlji živi i izražava u liturgiji svoju duhovnu vezu koja ujedinjuje s nebeskom Crkvom. „Time danas zahvaljujemo Bogu za neizmjeran broj svetih svih vremena. To su jednostavni muškarci i žene, koje svijet često smatra posljednjima ali za Boga su oni prvi. U isto vrijeme se spominjemo dragih mrtvih, posjećujući groblja. Današnja svetkovina nam pomaže shvatiti temeljnu istinu vjere, zajedništvo svetaca“, rekao je Papa i protumačio kako to zajedništvo proizlazi iz vjere i ujedinjuje sve one koji pripadaju Kristu snagom krštenja.

„Radi se o duhovnom jedinstvu koje nije poremećeno smrću već se nastavlja u drugom životu. Među nama živima na ovom svijetu i onima, koji su prešli prag mrtvih postoji“, prema Papinim riječima – neuništiva veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi na ovoj zemlji zajedno s onima koji su ušli u vječnost činimo jednu veliku obitelj. To divno zajedništvo zemlje i neba odvija se na poseban način u liturgiji, nadasve u slavljenju Euharistije, koja ostvaruje vezu među članovima Crkve“, rekao je Papa. Dodao je kako u Euharistiji susrećemo živog Isusa i njegovu snagu pomoću koje ulazimo u zajedništvo braće u vjeri koja žive s nama na zemlji i s onima koji nam prethode u beskrajnom životu.

„Ta nas stvarnost“, prema Papinim riječima: “ispunjava radošću, jer je lijepo imati toliku braću u vjeri, koja hodaju s nama i zajedno s njihovom pomoću koračamo istim putem prema Nebu. Utješno je znati, da postoje i druga braća, koja su već dospjela do Neba, i čekaju nas i mole za nas, kako bismo zajedno mogli zauvijek promatrati slavno i milosrdno lice Oca“, rekao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.