Papa Franjo: Svjetovni užitci i ovozemaljska moć ne mogu dati dugorajan mir i sreću

Svjetovni užitci i ovozemaljska moć ne daju dugotrajan mir i sreću, već vjernost Bogu, poštenje i neporočnost života – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi, koju je u prigodi pedesete obljetnice proglašenja svetima Carla Lwange i drugova slavio u svetištu u Namugongu nedaleko od Kampale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije mise, Papa je odao počast mučenicima Anglikanske crkve. Svjedočanstvo mučenika ne treba čuvati u nekom muzeju, nego ga treba objavljivati na svakom mjestu. U svetištu je i oko svetišta bila tišina, sabranost i molitva, ali i velika radost među desetinama tisuća nazočnih vjernika, piše Vatikanski Radio.

Drugi je dan apostolskoga putovanja Svetoga Oca u Ugandi započeo je dakle u znaku ekumenizma krvi. Papa je najprije posjetio anglikansko svetište u Namugongu gdje je otkrio spomen ploču o dvadeset i trojici anglikanskih mučenika, koji su mučeni i ubijeni na kraju devetnaestoga stoljeća, a potom se zajedno s anglikanskim biskupom zadržao u tihoj molitvi.

Iz anglikanskoga se svetišta Sveti Otac u papamobilu zaputio u katoličko svetište, posvećeno blaženom papi Pavlu VI., podignuto na mjestu gdje je 3. lipnja 1886. godine bio spaljen sveti Carlo Lwango zajedno s 21 drugom, koje je zaštito od bolesnih pažnji kralja Mwande i u vrijeme najžešćega kršćanskoga progona uveo u vjeru. Oni pred kraljem nisu zatajili svoju vjeru u istinskoga kralja Isus Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodno je svjedočenje ovih mučenika, od kojih su mnogi bili vrlo mladi, doprlo do krajnjih granica zemlje, a velika je baština koju valja prenositi. Ovom se baštinom ne obogaćuje prisjećajući se okolnosti ili čuvajući je u nekom muzeju kao da je neki dragulj. Uistinu je častimo, a sve Svece častimo, ako njihovo svjedočenje nosimo svojim kućama i svojim bližnjima, na radna mjesta i u građansko društvo; kad smo u svom kraju ili kad odlazimo u najudaljenija mjesta svijeta – ustvrdio je Papa.

Ne može se obuzdati dar Duha Svetoga – rekao je Papa podsjećajući kako su sveti Carlo Lwanga i drugovi, nakon što su poučeni u vjeri, prenijeli ono što su primili u opasnim vremenima, te kako njihovo svjedočenje i danas govori, naviješta Krista i snagu Križa. Nije bio ugrožen samo njihov život, nego i život dječaka koji su bili povjereni njihovoj skrbi; nisu se bojali drugima naviještati Krista, čak i po cijenu života. Njihova je vjera postala svjedočanstvo. Štovani kao mučenici, njihov primjer danas nadahnjuje mnoge osobe u svijetu – kazao je Sveti Otac.

Oživljavajući dar Duha Svetoga, poput mučenika, i mi ćemo postati učenici misionari koje Krist zove da to budemo za svoje prijatelje i za one koji nam nisu skloni. To otvaranje započinje u obitelji, školi ljubavi i milosrđa, a očituje se u skrbi za starije, siromašne, udovice i siročad – istaknuo je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedočenje mučenika očituje da svjetovni užitci i zemaljska moć ne daju trajnu radost i mir, već vjernost Bogu, poštenje, neporočnost života i iskreno zauzimanje za dobro drugih. Ovo ne umanjuje naše zauzimanje u svijetu, kao da gledamo samo na budući život. Naprotiv, daje smisao ovozemaljskom životu i pomaže nam doprijeti do potrebitih, te da s drugima surađujemo za opće dobro i gradimo pravednije društvo, koje bi promicalo ljudsko dostojanstvo, ne isključujući nikoga, branilo život, dar Božji, i štitilo prirodne divote, sve stvoreno, našu zajedničku kuću – zaključio je Sveti Otac.

Srednjoafrička Republika spremna za doček pape Franje

Srednjoafrička je Republika spremna za Papin posjet. Predviđa se da će Sveti Otac sutra oko deset sati stići u Bangui, glavni grad. Mirovna misija Ujedinjenih naroda u suradnji s lokalnim vlastima i francuskim oružanim snagama sve je pripremila da se Papin posjet državi, u kojoj se još vode oružani sukobi, odvija u potpunoj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o pripremi za Papin posjet u razgovoru za našu radio postaju, Parfait Onanga-Anyanga, ravnatelj Ureda Ujedinjenih naroda u Srednjoafričkoj Republici, rekao je kako su svi zajedno okončali pripremu za posjet Pape, te da su uvjereni u sposobnost zajedničkih snaga da Papi i njegovoj pratnji jamče sigurnost.

Na upit o suradnji Mirovne misije UN-a i francuskih oružanih snaga, rekao je kako je na terenu suradnja vrlo dobra i da su vrlo zadovoljni jer nasilje svaki dan sve više jenjava, ali je dodao kako je moguće da se pojavi neki saboter koji kani remetiti mir. Mi smo spremni na provokacije vrlo učinkovito odgovoriti – istaknuo je Onanga-Anyanga.

Na upit o ozračju u gradu, rekao je da su vrlo zadovoljni mirnim ozračjem. Malo je veselije nego obično, posvuda su plakati koji navještaju Papin dolazak, s porukama mira. Sada se posvud osjeća jednodušnost u obitelji i srednjoafričkom stanovništvu, a to je vrlo lijepa zbilja – zadovoljno je kazao ravnatelj ureda.

Na primjedbu kako u nekim gradskim četvrtima ima oružanih skupina, rekao je da je u četvrti Fatima bilo najviše oružanih skupina. Plavi su šljemovi postupno preuzeli nadzor nad četvrti, uvijek su prisutni i polako otklanjaju ulične zapreke, uspostavlja se dakle normalan promet. To ne znači da više nema izazova, nego da su sve prisutnije međunarodne snage, a mi vjerujemo u svoju sposobnost da možemo jamčiti slobodu kretanja i bolju sigurnost gradskom stanovništvu – ustvrdio je Onanga-Anyanga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.