Papa oplakuje mrtve u Iraku i moli za mir u toj zemlji

Foto: Fah

Papa Franjo u nedjelju je pred desetcima tisuća vjernika okupljenih na Trgu svetoga Petra govorio o sukobima i “hladnokrvno počinjenim ubojstvima” oko Mosula, pozvavši ih na molitvu za “budućnost punu sigurnosti, izmirenja i mira” u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovim dramatičnim trenucima, u mislima sam s cijelim iračkim narodom, osobitom sa stanovnicima grada Mosula”, rekao je argentinski Papa pred okupljenim vjernicima.

“Naše su duše šokirane vijestima o okrutnom nasilju koji se već predugo provodi nad nevinim stanovništvom – muslimanima, kršćanima i pripadnicima ostalih etničkih skupina i vjera”, kazao je Sveti Otac.

“Osobito me rastužuje kada čujem vijesti o hladnokrvnim ubojstvima počinjenima protiv sinova voljene zemlje, među kojima ima i djece. Takva nas okrutnost ostavlja bez riječi i tjera suze na oči”, rekao je Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručivši Iračanima da suosjeća s njima, Papa je objasnio da moli kako bi “Irak, unatoč tome što je teško pogođen, zadržao snagu i nadu da će krenuti prema sigurnijoj budućnosti, budućnosti izmirenja i budućnosti ispunjenoj mirom”.

Potom je oko 50.000 okupljenih na Trgu svetoga Petra pozvao da se u tišini i molitvi prisjete iračkoga naroda.

Iračke vojne snage u nedjelju su nastavile proboj prema Mosulu kako bi taj grad ponovno preuzele od džihadista Islamske države. Zbog nenadanog džihadističkog napada na Kirkuk, vojska je onamo morala poslati pojačanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna zajednica i nevladine udruge zabrinute su za sudbinu civila koji su bili prisiljeni ostati u Mosulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.